Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Организиран е първият протест в Народна република България

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Първата улична проява в социалистическа България



На 28 септември 1987 година над 500 души излизат на площад „ Свобода ” в Русе. Те стачкуват против безразличието на управниците за хлорните румънски токсини над града. По-смелите от тях носят лозунги: „ Мирна проява за въздух “, „ Стига празни обещания “, „ Искаме крепко потомство “.

Шест години по-рано в Гюргево е издигнат химически цех. В средата на 80-те Русе бива обгазяван с хлор и хлорни съединения и тъне в синя мъгла по цели дни и нощи.

Тревожната информация доближава до ръководещите под формата на отчети с щемпел „ Строго секретно ”. Водят се диалози на най-високо ниво с румънските управляващи, които обаче не реализират никакъв резултат.



Междувременно доста поданици на града избират да го изоставен.

6 дами от русенското дружество " Паркстрой ", което се занимава с озеленяването в града, вземат решение с цената на всичко да провеждат мирна протестна проява. Зад идеята на русенци застават известни български интелектуалци, които на 8 март 1988 година учредяват в София Обществен комитет за екологична отбрана на Русе.

Това е първият опит за основаване на неправителствена организация в България. Съдът обаче отхвърля да я записва …

Първата частна ракета излетява в Космоса



През 2008 година американската компания SpaceX изстрелва в орбита – Фалкън-1. Това се случва след три несполучливи опита тя да бъде изстреляна. Днес името на компанията, на чело на която е Илон Мъск, е добре познато. През 2020 година тя съумя да изпрати двама астронавти до Международната галактическа станция с американска ракета, трансформирайки се и в първата частна компания, изстреляла космонавти. Робърт Бенкен и Дъглас Хърли стигнаха до МКС на борда на ракетата " Фалкън 9 ".

Днес се отбелязва Световният ден за битка с бяса

Инициативата е на английския Съюз за надзор на бяса, а задачата - разпространяване на информация за предпазването на хора и животни от заболяването. През 2003 година 28 септември е разгласен и за " Международен ден на правото да знам ". Инициативата е Международната мрежа на бранителите на свободата на информацията, основана на интернационалната среща на организациите за независимост на информацията в град София.

Родени на този ден са:



Хилари Дъф  е американска актриса и поп певица.От дребна тя печели разнообразни функции в театрални представляния. Първата роля на Дъф в кино филм е в „ Човешка природа “ Бъдещата американска звезда е родена на 28 септември 1987 година в Хюстън, Тексас. Хилъри Дъф стартира да снима и да тества личните си креативен сили като дете, доста по-известна с ролята на Лизи Магуайър в едноименната серия, както и с цялостен филм, продуциран от студио Дисни. В нейната филмография има доста много сполучливи планове по малкия екран, както и певческа кариера. На нея, главно в този момент, и съсредоточена Хилари. Нейните сполучливи филми включват: " The Cinderella Story " " The Cheaper " ) и функциите в телевизионните сериали " Gossip Girl ", " Two and a Half Men ", " Speaking with Ghosts ".



Брижит Бардо  е френска актриса, певица и манекенка, която по-късно става деятел за правата на животните. Тя е един от най-известните секс знаци на 1950-те и 1960-те години. Брижит Бардо стартира актьорската си кариера през 1952 година, взе участие в 16 кино лентата, които имат лимитирано интернационално издаване. Тя става световноизвестна през 1957 година след присъединяване си в спорния филм „ И господ сътвори дамата “. Привлича вниманието на френските интелектуалци, като е тематика за есето на Симон дьо Бовоар – „ Синдромът на Лолита “, където Бардо е показана като „ локомотив на женската история “ и е построена върху екзистенциалните тематики, с цел да я показа като първата и най-освободената жена на следвоенна Франция. По време на кариерата си в шоу-бизнеса, тя взе участие в 47 кино лентата, осъществявания в няколко музикални излъчвания и записани над 60 песни.

И още - българският актьор  Добромир Манев , лекоатлетката  Йорданка Донкова , режисьорът  Стефан Командарев , британската актриса  Наоми Уотс , родният футболист  Атанас Курдов  и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР