Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Ден на Добрич, Добруджа отново е част от България

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Ден на град Добрич



от 1990 година 25 септември се празнува като празник на града, когато публично е маркирана 50 – годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента е възобновено остарялото име на града – Добрич.

След сключване на Ньойския кротичък контракт Южна Добруджа (и град Добрич) е в рамките на Румъния. Това състояние продължава до 1940 година, когато е подписан Крайовският контракт и Южна Добруджа е върната на България.

Крайовският контракт е подписан в гр. Крайова, на 7 септември 1940 година, сред България и Румъния. Условията на контракта постановат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се реализира продан на популацията от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 година протичат мъчителни и сложни договаряния сред двете страни. Румънската страна се стреми да направи допустимо най-малки отстъпки, само че в последна сметка на нея ѝ се постанова да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските управляващи след края на Втората Балканска война през 1913 година са принудени да изоставен и да се реалокират на север, до момента в който 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

На 25 септември 1940 година българската войска влиза в Добрич. На тази дата се празнува Денят на град Добрич.
И тази година по традиция Общински съвет Добрич одобри предлагането на общинското управление Денят на Добрич да бъде празничен и задочен на територията на Общината.

Започва Бойчиновският пердах при гара Бойчиновци, което е едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание в България.

Бойчиновският пердах е едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание от 1923 година в България, развило се на 25 септември 1923 при гара Бойчиновци.

Септемврийското въстание от 1923 година е несполучлив протест, проведен от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под напън от Коминтерна, като опит за събаряне на режима на Демократическия сговор, открит с Деветоюнския прелом по-рано през същата година. В него се включват също по този начин леви земеделци и анархисти. Въстанието е ориентирано към „ определяне на работническо-селско държавно управление “ в България.

На 24 септември, по заповед на Окръжния революционен комитет на Българска комунистическа партия, основните сили на въстаниците, под управлението на Георги Дамянов, Иван Михайлов, Тодор Атанасов, Владимир Минчев, се насочват към Враца, за да я завладяват. По същото време държавни войски от Шуменския гарнизон, въоръжени с 5 картечници и 2 полски оръдия, настъпват по железопътната линия Криводол-Бойчиновци и по здрач завземат гара Бойчиновци. Това принуждава управлението на въстаниците да пренасочи през нощта основните си сили към Бойчиновци. Там идва Гаврил Генов, който е назначен за главнокомандващ бойната интервенция.



Въстаниците са зле въоръжени – разполагат едвам с 2000 пушки, 4 картечници и 1 планинско оръдие. Правителственият отряд, макар че е неведнъж числено превъзхождан, е заел преференциална тактическа позиция на Бойчиновското плато, укрепил се е в постройките на гарата. Въстаниците стартират офанзивата на 25 септември сутринта. Тъй като повече от половината от тях са невъоръжени, откъсват слънчогледови стъбла от близките ниви, с цел да наподобява в утринния полумрак, че носят пушки. Това въодушевява Гео Милев за метафората със слънчогледите в поемата му „ Септември “. Въстаниците стартират фронтална офанзива в 4 часа сутринта. Първоначално последователно, а скоро по-късно – всеобщо, държавните войски стартират да отстъпват и в последна сметка се предават.

След успеха на гарата е организиран протест, на който Гаврил Генов приканва въстаниците към още по-голяма неустрашимост в битката. Изходът на борбата повдига бойния дух на въстаниците. Бойчиновският пердах е последната победа на въстаниците.

Още забавни събития от този ден:

1513 година – Испанският завоевател Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.

1768 година – Руско-турска война (1768-1774): Султан Мустафа III афишира война на Русия.

1794 година – Oснован e град Одеса.

1918 година – Подписан е Берлински протокол сред представители на Царство България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя, с който Северна Добруджа се предава на Царство България.

1990 година – България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Родени на този ден са:



Катрин Зита-Джоунс  - уелска киноактриса. Родена е на 25 септември 1969 година в Суонзи, Англия. На единадесет години се снима в лондонска продукция, а на петнадесет години се мести в Лондон и стартира да търси актьорска изява. Две години по-късно я одобряват в хора за мюзикъла „ 42nd Street “. През 1991 година става известна в обединеното кралство с големия триумф на „ Darling Buds of May “, комедиен ефирен сериал, в който играе по-голямата щерка във фермерско семейство. През 2000 година изиграва брачната половинка на наркобос в спечелилия Оскар „ Трафик “ на Стивън Содърбърг, за която си роля е номинирана за премия Златен глобус за най-хубава поддържаща актриса. През март 2003 година бременната Катрин Зита-Джоунс печели Оскар за присъединяване си в музикалния филм Чикаго. В мюзикъла актрисата извършва без дубльорка песните и танците си, а на церемонията по раздаването на кинонаградите пее онлайн в дует с рапърката Куийн Латифа.



Уил Смит-  американски киноактьор и артист. Роден е на 25 септември 1968 година във Филаделфия, щата Пенсилвания. Той е един от дребното хора, които са постигнали триумфи в три от главните американски промишлености – филмовата, телевизионната и музикалната. Снимал се е в над 20 кино лентата. Последният му филм от 2012 година е „ Мъже в черно 3 “ (Man in Black 3). Значимо място в музикалната му кариера заемат четирите награди Грами (от 1988, 1991, 1997, 1998 г.). Уил Смит е номиниран за премия Оскар за „ Най-Добър Актьор “ за функциите си във филмите „ Али “ и „ Преследване на щастието “.



Надя Топалова  – българска актриса. Родена е на 25 септември 1935 година в София. Активно се занимава с озвучаване на филми, сериали и реклами. По-известна е с работата си по „ Семейство Мейзга “, „ Ум белият делфин “, „ Синьо лято “ (дублаж на БТ), „ Арабела “, „ Костенурките нинджа “ (дублаж на БНТ), както и анимационните филми „ Бамби “, „ Пепеляшка “, „ Лейди и Скитника “ и „ Шрек 2 “. Омъжена е за артиста Георги Джубрилов до гибелта му през 2004 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР