Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Европейски ден без автомобили и започването на есента

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Европейски ден без коли

Европейският ден без коли се организира годишно на 22-ри септември. Идеята за осъществяване на подобен ден идва от Франция и се реализира за първи път през 1998 година Това е интернационална акция, по време на която централните зони в доста градове на Европа се затварят за автомобилно придвижване.

Целите на акцията са:
образуване на екологосъобразно мислене, а също по този начин и метод на живот измежду европейските граждани;разяснителна активност върху отрицателните страни на автомобилния превоз в градски условия;промоция на различните способи на превоз в огромните градове, включително по-широкото потребление на публичния транспорт;демонстрация на концепцията, че животът без коли освен е вероятен, само че и по прелестен.
 Кампанията “Европейски ден без коли ” цели понижаване на шума и нездравословните излъчвания на газове във въздуха, както и възстановяване на качеството на живота в огромните градове.

Ден на есенното равноденствие



Есенното равноденствие е астрономическо събитие, което отбелязва началото на есента. Всяка година това се случва към 22-23 септември за Северното полукълбо и ококло 20-21 март - за Южното. Около тези тези дати, денят и нощта са почти равни и за Северното полукълбо денят стартира да понижава, с цел да стигне до най-кратката си дълготрайност през зимното слънцестоене.

Много от културите по света и съвсем всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като миг с изключително значение. Тогава се устройват едни от главните календарни фестивали и се правят значими обреди, свързани най-много със земеделието и плодородието.



В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че денят и нощта се кръстосват и бележат началото на тъмния интервал на годината. Това е и времето, в което змейовете се прибират високо в планините, с цел да изкарат зимата в пещерите си.

Есенното равноденствие е измежду най-енергийните дни в годината. То е знак на плодородието, равновесието и мъдростта. През този интервал процесите в природата се насочват във вътрешността – към израстване и рационализиране.

По традиция домът се украсява със вързоп жито, сушена царевица или кратуни, а на трапезата се поставят постна мусака, ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз, царевични или содени питки и вино.

Ирак атакува Иран и стартира Ирано-иракската война траяла 8 години



Ирано-иракската война е боен спор сред Ирак и Иран, който стартира на 22 септември 1980 година с навлизане на иракската войска в иранската провинция Хузестан. Войната се води в продължение на осем години, и това коства на двете страни милиони жертви и милиарди долари. Вторичните вреди за стопанските системи на другите нации също са големи. Войната е един от най-стратегически значимите спорове на съвремието, тъй като обгръща двата съществени производители на нефт и района, където са ситуирани повече от половината международни ресурси. Ирано-иракската война продължава от 22 септември 1980 до 20 август 1988 и стартира най-много заради религиозни, политически и географски разлики. Проблемите сред Иран и Ирак датират преди да стартира войната. Но едвам след иранската гражданска война, Ирак взема решение да нападна и да нахлуе. Това е идеалният миг, тъй като Иран е към този момент слаба от революцията и ще бъде отвратително за нея да се бори. Тази война е доста скъпа, като общата стойност e 1.9 трилиона щатски $.

Нападението на Ирак първоначално е сполучливо, само че се сблъсква с национално опълчение и е прекратено. През лятото на 1982 година Иран съумява да възвърне своите територии, да навлезе в иракска територия, след което войната продължава под формата на инцидентни спорове.

Краят на войната настава с подписването на кротичък контракт на 20 август 1988 година, според който е възобновена довоенната граница сред двете страни.

За повторно е открит Паметникът на Незнайния боец в София



Паметникът на Незнайния боец, прочут още като Гробът на незнайния боец е ситуиран до столичната черква „ Св. София “ и по-конкретно до нейната южна фасада. Това е цялостен незабравим комплекс, включващ алегоричен Гроб на българския боец, безконечен огън, пръст, взета от Стара Загора и Шипка, от местата с най-вече жертви в Руско-турската освободителна война и каменен лежащ лъв. Лъвът е признакът на България и е направен от Андрей Николов. Той е част от остарелия монумент на Незнайния боец. Има още паметна плоча с издълбан стих на Вазов от Новото гробище над Сливница.

Още през 1918 година стартира да действа комисия за основаване на план и създаване на монумент на починалите за родината воини. През 1926 година планът за паметника се разпорежда на скулптора Андрей Николов. Определено е и мястото на монумента, само че през 1931 година, когато всичко е готово, комисията не утвърждава паметника, тъй като е натоварен. След 6 месеца редактирания вид е признат и през 1936 година монументът е приключен, само че се открива публично през 1941 година По време на бомбардировките на София през 1944 година паметникът е съвсем опустошен. Гранитът от него се употребява за направата на мавзолея на Георги Димитров.

През 70-те години на предишния век още веднъж стартира провеждането на състезания за създаване на паметника. 1980 година стартира подготовката на план за паметника на остарялото му място, само че с нов образ. Открит е на 22 септември 1981 година В мемориалната комбинация се връща и лъва от остарелия монумент, открит в двора на вила край „ Врана “.

Родени на този ден са:



Дейвид Ковърдейл  – британски рок артист. Бивш вокалист на именитата група Дийп Пърпъл и сегашен на Уайтснейк. Един от най-популярните гласове на хард рок и хеви метъл музиката. Дейвид „ Джак “ Ковърдейл дълго време е незнаен в музикалните среди. През 1973 година той заменя като вокалист на Дийп Пърпъл Иън Гилън. Тригодишният му ангажимент с Дийп Пърпъл завършва през март 1976 година поради различия в бандата. Ковърдейл остава с Уайтснейк до тяхното раздробяване през 1994 година, когато Geffen Records вземат решение да не възобновят договора. Завръщането на Уайтснейк става факт през 1997 година, а албумът, с който те още веднъж се появяват на музикалния подиум, съставлява завръщане към ритъм-енд-блус звученето.



Андреа Бочели –  италиански тенор. Роден е на 22 септември 1958 година в Лаятико, Италия. Роден с вродена глаукома, на 12-годишна възраст дефинитивно изгубва зрението си в резултат на удар с топка при игра на футбол. Пял е в оперите Бохеми, Тоска и Трубадур. Изпълнявал е дуети със Селин Дион, Катрин Макфий (от Америкън Айдъл), Кристина Агилера, Лаура Паузини и други. Има издадени 20 албума, от които са продадени над 70 милиона копия. Едни от най – известните му творби са: „ Con te partiro ”, “Santa Lucia ”, “O Sole milo ” и др.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР