Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Празнуваме Кръстовден

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
14 септември -Кръстовден

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярното Кръстовден е един от Дванадесетте велики християнски празника. Празнува се на 14 септември. Според църковното поверие Света Елена – майката на император Константин Велики – е ревностна християнка. През 326 година тя се насочва към светите места в Палестина, с цел да потърси гроба Господен, който два века по-рано е покрит от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с триумф. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се схваща, когато посредством допиране с един от тях е възкресен неотдавна умрял човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм „ Възкресение Христово “. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „ въздвижва “ над главите на присъстващите. От това „ въздвижение “ получава своето име и празникът.

На Кръстовден кръстът се изнася в средата на храма, с цел да се поклонят вярващите. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. По традиция се поръсват със светена вода къщата и харманът, поднасянето на софра, на която свещеникът поставя църковния кръст върху нова тъкана завивка. Стопаните подаряват свещеника с варива и зеленчуци и най-много с жито от новата годишна продукция. Според фолклорните показа от Кръстовден слънцето „ потегля обратно “ към зимата и денят се „ кръстосва “ с нощта – изравняват се. Времето става студено, водите на морето и реките изстиват. Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон. На Кръстовден се „ осветява “ семето за посев. В някои региони на България празникът е наименуван Гроздобер, тъй като стартира гроздоберът, а първото откъснато грозде се освещава в черква и се раздава за здраве и изобилие. На този ден дамите „ кръстосват “ (загърлят) многогодишните цветя в градинките си – с цел да не се „ пресекат “ китките им, тъй като към този момент може да се чакат и първите слани. А мъжете си пазят кръста (опасват го с пояс) заради захлаждането.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост, „ говее се за кръста “ и не се хапва нищо алено, като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и алено грозде. На трапезата има единствено постни храни. Яде се зелник с праз лук, печена тиква, грозде. Най-възрастната жена в семейството опича Кръстова пита (кръсташка) – ритуален самун с декорация от кръст върху него. За празника се раздават пресни пити – тази „ житна жертва “ умилостивява стихиите, с цел да дарят стопанина с благодат.
На този ден професионален празник имат огнеборците и чакръкчиите, а имен ден: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристин, Кристина, Кристиян.

Хеликоптерът VS-300 става първият сполучливо пробван хеликоптер



VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, основан по дизайн на авиолегендата Игор Сикорски, от компанията му „ Сикорски аероинжениринг “, която от 1928 година е част от „ Юнайтед еъркрафт “. Първият полет на машината е на 14 септември 1939 година и е осъществен с ротор с три перки, задвижван от мотор с мощ 75 hp. В началото на 40-те години на 20 век, обществено бил демонстриран полет по устойчива траектория с трансформация на машината VS-300. Вертолетът на Сикорски слага няколко международни върхове и в идващите няколко години е признат на въоръжение в армията на Съединени американски щати и е закупен от редица държавни организации и организации, както и от доста самолетни компании.

Създадена е ОПЕК



Организацията на страните експортьорки на нефт, ОПЕК е интернационална организация, включваща някои от страните с най-голямо въздействие на международния пазар на петрол и имаща за цел контрола на ценовите нива посредством картелни съглашения. ОПЕК е учредена от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на интернационална конференция в Багдад, извършена от 10 до 14 септември 1960 година. Впоследствие към организацията се причисляват и други страни и от май 2017 година тя има 14 члена. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена (Австрия). Официалният език в организацията е британският. Генерален секретар е Мохамед Баркиндо. Целта на ОПЕК е една обща петролна политика, която да предотврати внезапни понижения в цените на петрола. Страните членки на ОПЕК осъществят 40% от международното произвеждане и 50% от международния експорт на петрол.

Родени на тази дата са:

Антон Дончев  е актуален български публицист. Той е роден на 14 септември 1930 година в Бургас. От 2003 година е учен на Българска академия на науките. Известен е в страната и в чужбина с романа си „ Време разделно “. Неговата втора книга „ Време разделно “, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на обилни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 година единствено за 41 дни. С този разказ писателят става прочут. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в Съединени американски щати от фондацията „ Джейн и Ървинг Стоун “ за най-хубав исторически разказ. Също по този начин той е екранизиран.



Антоанета Добрева  – Нети е българска поп певица и актриса. По – известна е измежду обществото под псевдонима си Нети. Родена е на 14 септември 1975 година в София. Нейните родители са доцентът по физика Светла Добрева и докторът по вътрешни заболявания Георги Добрев. През 2019 година тя схваща, че е била осиновена от тях. В реалност татко ѝ е артистът Петьо Кръстев, а майка ѝ е Джилда Първанова, която дълги години не могла да се свърже с Нети. През 2000 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ в класа на професор Стефан Данаилов, доцент Илия Добрев и Ивайло Христов с цялостно отличие. От същата година постъпва в трупата на Театър „ Българска войска “. През 2001 година подписва брак с Дони. На 28 март 2011 година се ражда щерка им Лилия. Известни нейни песни са „ Луната спи “, „ Тази вечер аз съм хубава “ в дует с Дони и др.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР