Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Преждевременно избухва Септемврийското въстание през 1923 година

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
335 година –  Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим.

1861 година – Земетресение в Югозападна България.

1872 година –  Иларион Макариополски е посрещнат тържествено в Търново като митрополит  на Търновската епархия.



1902 година –  Във Англия за първи път като доказателство за виновност са употребявани пръстови отпечатъци , снети от мястото на закононарушението.



1923 година –  В Мъглиж (Казънлъшко) прибързано избухва Септемврийското въстание , проведено от Българска комунистическа партия в съюз с Български земеделски народен съюз. Първи стартират въстанически дейности на комунистите още на 13 против 14 септември. Присъединява се и организацията на Българска комунистическа партия от село Голямо Дряново. Въстаниците завладяват двете села, само че не са подкрепени от партийните организации от прилежащите обитаеми места, които вземат решение да чакат формалното оповестяване на въстанието. Няколко часа след началото на въстанието в Мъглиж те се отдръпват в планините. На 12 септември в Стара Загора е формиран комитет, който взема решение в окръга да се вдигне въстание на 19 против 20 септември. Въстанието стартира в Стара Загора в уреченото време, само че е бързо смазано от държавните елементи. По същото време се подвигат комунисти от Нова Загора, като градът и съвсем цялата околия са овладени от въстаниците. Отново на 19 – 20 септември въстават села в покрайнините на Чирпан, като е изработен несполучлив опит за завладяване на града. Провалът на въстанието в Бургаско разрешава на държавното управление да активизира мощни войскови елементи и да потуши въстанието в Старозагорско. Особено упорити боеве се водят за селата Мъглиж, Енина и Шипка. Броят на жертвите по време на въстанието и при неговото потушаване е противоречив.



1943 година –  България във Втората международна война: организират се англо-американски бомбардировки над Стара Загора, Горна Оряховица и Казанлък.

1953 година – Никита Хрушчов е определен за Генерален секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

1999 година – При гърмеж в 8-етажен жилищен блок в Москва, Русия, умират 124 души.

На този ден са родени:

Цветана Пиронкова , тенисистка, родена 1987 година в Пловдив



Цветана Кирилова Пиронкова е българска тенисистка. През 2010 година става първата българка, която доближава до полуфинал на Уимбълдън. Най-високата ѝ позиция в Световната класация на WTA е 31 място, реализирано през септември същата година. Спортист на годината на България за 2020 година.

Мария Статулова , актриса, родена на 13 септември 1953 година в Бургас, България

Стела Маккартни , фешън дизайнер, родена 1971 година в Лондон, Англия



Жаклин Бисе , актриса, родена 1944 година в Уейбридж, Съри, Англия

Найл Хоран , артист, роден 1993 година в Мълингар, Република Ирландия


 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР