Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Васил Левски създава първия революционен окръг в България

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Гибралтар реши, че ще остане подвластна от Англия

 

Гибралтар е задморска територия на Англия, намираща се в най-южната част на Пиренейския полуостров. Включва Гибралтарската канара и песъчлив провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема основна стратегическа позиция над Гибралтарския пролив сред Средиземно море и Атлантическия океан. Гибралтар е член на Европейския съюз посредством участието на Англия. През 1973 година Англия се причислява към Европейски Съюз дружно с Гибралтар (но без Нормандските острови и остров Ман). Гибралтар не е обзет от общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, от шенгенските съглашения, а също по този начин не е обща митническа територия на Европейски Съюз, защото няма Данък добавена стойност.

На 10 септември 1967 година на референдум 99% от жителите на Гибралтар гласоподават той да остане във притежание на Англия, което скапва отношението към колонията от страна на Испания. В течение на 16 години тя държи границата с Гибралтар затворена. Дори и след нейното разкриване през февруари 1985 година инспекцията на испанския Граничен контролно-пропусквателен пункт лишава няколко часа спрямо прекосяването за няколко минути на английския пункт.

Малката страна и нейното ръководство е доста честа причина за конфликти сред Лондон и Мадрид.

В Съединени американски щати е патентована шевната машина



На 10 септември 1846 година американецът Илиас Хауи получава патент за създадената от него шевна машина със застопоряване на конеца. Макар и действително да не е откривател на устройството, нововъведенията му са изключително значими за развиването на промишлеността. Опитите за основаване на работеща шевна машина датират от средата на XVIII век, само че без необикновен триумф.

На този ден през 1872 година Васил Левски основава първия революционен окръг  в България с център село Голям извор. То се намира в Северна България, в община Тетевен, област Ловеч. Жителите на Голям извор извоюват специфичен статут на своето село по време на османското господство - на така наречен „ Войнуганско село “. Така в него нямат право да се заселват османци. По това време в него кипи богат икономически живот, а жителите му са повече от 3000.

На 10 септември 1872 година в учителската стая на локалното школо Васил Левски основава първия революционен окръг в България в с. Голям извор. Заради огромната му интензивност Апостола го дефинира за " Първи областен революционен комитет в Българско ". На 12 декември 1872 година Левски написа писмо до окръжния център в Голям извор, в което споделя: „ Близо е времето към този момент - българинът не ще бъде плебей, а свободен “.

Подписан е Сен – Жерменският контракт



Сен-Жерменският контракт е контракт сред Австрия и спечелилите в Първата международна война. Той е вторият по ред контракт от Версайската система от контракти. Изработен е от Парижката мирна конференция и е подписан на 10 септември 1919 година в парижкото предградие Сен Тропе ан Ле.

Териториалните загуби на Австрия са големи предвид на австрийската част на Австро-Унгария (Цислейтания). Тя изгубва Южен Тирол и полуостров Истрия в интерес на Италия, Далмация, част от Каринтия, Крайна и Босна в интерес на Югославия, Галиция в интерес на Полша, Буковина в интерес на Румъния, както и Бохемия и Моравия, които стават част от новосъздадената Чехословакия. Антантата не разрешава всякаква връзка с Германия – както потреблението на термина „ Германска Австрия “ от бъдещата австрийска страна, по този начин и обединяването с Германия (Аншлус). Австрия се задължава да поддържа професионална войска от най-много 30 000 души.

Големият адронен колайдер – чудото на актуалното научно инженерство



Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за нуклеарни проучвания CERN. Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 км и на дълбочина от 50 до 175 м под френско-швейцарската граница наоколо до Женева. Конструкцията съдържа 1624 свръхпроводящи електромагнита, които работят при температура 1,9 K (–271,25 °C). В построяването и употребата му вземат участие повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни. Първият тест с ускорителя е осъществен на 10 септември 2008. В единия завършек на тунела е пуснат протонен лъч с дебелина по-малко от човешки косъм и скорост, близка до тази на светлината.

Родени на този ден са английският режисьор  Гай Ричи , немският фешън дизайнер  Карл Лагерфелд,  българският диригент  Васил Казанджиев,  певицата  Йорданка Христова .

На този ден умира  Фердинанд I Български  на напреднала възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял гибелта на двамата си синове и края на династията в България.

На смъртния одър пита адютанта си военачалник Петър Ганчев: „ Кога отпътуваме за България? ". Последната воля на цар Фердинанд е да бъде заровен в миналото в „ обичаната му България “ и по тази причина ковчегът му е бил краткотрайно положен в криптата на католическата черква „ Св. Августин “ в Кобург, пред саркофазите на майка му и татко му. Там остава и до през днешния ден.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР