Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп

...
Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп
Коментари Харесай

През декември може да смените личния си лекар

Това е регламентирано в Наредба за реализиране правото на достъп до здравна помощ, призната с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 година. Здравноосигурените жители, които са недоволни от своя общопрактикуващ доктор, решили са, че местоположението на кабинета или графика не са им комфортни или имат други аргументи да желаят да трансформират избора си, могат да го създадат до края на месец декември. Следващият вероятен интервал за смяна в избора на персонален доктор ще бъде през месец юни 2023 година

Смяната се реализира като се попълни и подпише регистрационна форма за непрекъснат избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ доктор. Ако здравноосигуреното лице има електронен автограф, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната осведомителна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на формалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания доктор се показва и здравноосигурителната брошура, само че в случай че лицето няма такава, не е наложително да си извади авансово, с цел да може да реализира промяната. Изборът на персонален доктор за деца до 18 години се реализира от техните родители или настойници.

Когато промяната е осъществена в тези регламентирани интервали – юни и декември, не е належащо хората да показват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление. Здравноосигурените лица, осъществили смяна в избора на доктор, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този миг той поема медицинските грижи за тях.

През останалото време промяна на лекаря може да се реализира единствено при смяна на местоживеенето от едно обитаемо място в друго или в случай че бъде установена трайна неспособност на лекаря да извършва отговорностите си, както и при преустановяване на контракта с НЗОК.

Ако хората трансформират местоживеенето си единствено краткотрайно, примерно за зимните месеци, не е належащо да вършат промяна, а могат да изберат краткотрайно персонален доктор в обитаемото място, в което обитават за интервал до пет месеца. Това става със специфична регистрационна форма за краткотраен избор. След приключването на посочения в нея период, лицето автоматизирано се връща в пациентската листа на непрекъснато определения доктор.

Всеки може елементарно да ревизира кой е неговият общопрактикуващ доктор, както и да види адрес и телефон на практиката посредством електронната услуга „ инспекция на персонален доктор “, предоставяна от НЗОК на уеб страницата на институцията www.nhif.bg.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР