Това е работа на изследователско ниво и трябва да премине

...
Това е работа на изследователско ниво и трябва да премине
Коментари Харесай

Нова китайска батерия за електромобили съдържа 3 пъти повече енергия от 4680 на Tesla

Това е работа на изследователско равнище и би трябвало да премине през още доста преди да стане налична на пазара

Емил Василев преди 5 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 15:34 | 19.06.2023

Всички, които са употребили търсачката на Гугъл за интервала 2006-2014 година, могат да получат парична отплата

ТелефониЕмил Василев - 11:18 | 19.06.2023

MIUI 15: Предварителен лист на устройствата, които се чака да получат актуализацията

IT НовиниДаниел Маринов - 21:49 | 18.06.2023

Русия заплаши да спре интернета на Англия, унищожавайки подводна инфраструктура

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Института по физика към Китайската академия на науките сложиха нов връх, като събраха 711 Wh/kg енергийна компактност в една батерия. Понастоящем това е 3 пъти повече от потенциала на акумулаторните акумулатори 4680, употребявани в електрическите автомобили на Tesla.

Тъй като вниманието е ориентирано към прекосяване към електрически превоз, енергийната компактност е спънка, която откривателите се стремят да преодолеят.

По-високата енергийна компактност усилва наличната сила в транспортните средства, като по този метод усилва техния пробег или потенциал за потребен товар.

Въпреки, чe батериите с пробег от 1000 километра допускат, че откривателите са постигнали порядъчен триумф до момента, акумулаторните акумулатори с по-висока енергийна компактност са от решаващо значение за електрифицирането на превоза на дълги дистанции, както по вода, по този начин и във въздуха.

Изследването на Института по физика е значима стъпка в тази посока.

Как го направиха китайските откриватели

Изследователският екип, управителен от Ли Хонг и Сициан Ю, професори в Националния проучвателен център по физика на кондензираната материя в Пекин създаде литиева батерия от клас 10Ah. Торбичката ѝ е създадена благодарение на свръхтънък литиевометален анод и катод на основата на манганов оксид, който също е богат на литий.

С желанието да усили плътността на предпазване на сила, екипът разшири диапазона на напрежението на зареждане/разреждане, като в същото време следеше структурните благоприятни условия на катода и анода, защото литиевите йони се отсрочват върху електродите и се разтварят в батерията по време на процеса на зареждане и разреждане.

В последна сметка откривателите са съумели да записват енергийна компактност от 711,30 Wh/kg и обемна енергийна компактност от 1653,65 Wh/L, което е доста по-високо от това, което оферират наличните в комерсиалната мрежа акумулатори през днешния ден. За съпоставяне, батериите 4680, които Tesla възнамерява да употребява в идните си модели, имат енергийна компактност от 244 Wh/kg.

Дългият път напред

Интересът към батериите с повече сила тласка технологията напред още от времето, когато Sony показва комерсиалното приложение на литиево-йонната технология през 1991 година.

Научните проучвания към този момент не се лимитират единствено до университетските лаборатории, когато става въпрос за развиване на технологии с комерсиално значение. Само преди няколко месеца китайският производител на акумулатори CATL показа полутвърдата батерия с потенциал 500Wh/kg.

Наред с доста други неща, от времето за зареждане до работните температури, от продължителността на живота до рисковете от детонация – има дълъг лист от условия, на които една нова батерия би трябвало да дава отговор, преди да може да бъде употребена за търговски интервенции.

Изследователите знаят това доста добре и са съгласни, че има големи благоприятни условия за усъвършенстване на тяхната разработка. Въпреки това е подложен нов връх за сила, която може да бъде съхранена в батерия и може би това е първата стъпка към фантазията ни да реализираме напълно електрически полети на дълги дистанции.

Изследването е оповестено в Chinese Physics Letters.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР