Това е постановил състав на Софийския градски съд (СГС) с

...
Това е постановил състав на Софийския градски съд (СГС) с
Коментари Харесай

Оправдана за убийство на адвокатка получава 10 000 лв.

Това е постановил състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Асен Воденичаров по делото, което Атанасова е завела против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, заяви "Лекс “.

Делото за убийството на Георгиева се проточи 15 години, а истината към зверското закононарушение по този начин и не беше разкрита. Адвокатката беше убита на 28 февруари 2000 година в София, а правосъдната сага стартира чак след 5 година Подсъдими за убийството бяха Димитринка Атанасова, тогавашният ѝ брачен партньор Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов.

Според обвиняването Атанасова нанесла девет удара в главата на Георгиева с домашен сатър, до момента в който Аврамов и Калайджиев я притискали на фотьойл. Атанасова не беше задържана, тъй като напусна България и заживя във Англия, а тамошните управляващи отхвърлиха да я екстрадират.

На 9 октомври 2012 година делото завърши на първа инстанция в Софийски градски съд, като магистратите записаха в претекстовете си, че изходът от делото е бил предупреден поради „ цялостно безучастие на проверяващите, фрапантен непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно директно доказателство, което да поддържа обвиняването “.

След това тримата подсъдими бяха оправдани и от идващите две инстанции.

Сега Атанасова е поискала прокуратурата да бъде наказана да ѝ заплати обезщетение от 480 000 лв. за противозаконното обвиняване. В исковата си молба до съда тя написа, че откакто се открила в Лондон през 2000 година, била арестувана и сложена под домакински арест до 2008 година През 15-те години, в които делото било висящо, тя живяла в стрес и смут, разпаднало се фамилията ѝ, не могла да участва на погребението на татко си, а след оправдаването се разболяла тежко.

Бившият ѝ брачен партньор Пламен Калайджиев, който към този момент осъди прокуратурата да му заплати обезщетение от 30 000 лв. поради обвиняването в ликвидиране, също е дал показания. Той е декларирал, че някогашната му брачна половинка заболяла тежко още при започване на делото и сега е в инвалидна количка.

В решението си обаче съдът отбелязва, че никой не е принуждавал Атанасова да напуща страната и то още преди да ѝ бъде повдигнато обвиняване.

„ Ответникът не следва да носи отговорност за персоналните дейности на ищцата, която сама не е желала да се прибере в България, под претекст, че я е боязън за живота ѝ. Отделно от това не се откри, че вследствие воденото произвеждане, при ищцата да е било налице накърняване на положителното ѝ име в обществото измежду близки и другари. Невъзможността да участва на погребението на татко си, ищцата дължи на своите дейности, защото ответникът не е попречил връщането ѝ. Не се събраха и доказателства, че в резултат на воденото против нея произвеждане е настъпил срив в фамилията ѝ “, се споделя в решението на съда.

Затова магистратите считат, че искът на Димитринка Атанасова е състоятелен единствено до 10 000 лв.. Решението обаче не е дефинитивно и тя към този момент го е обжалвала пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР