Това е последният връх, който трябва да минем - в

...
Това е последният връх, който трябва да минем - в
Коментари Харесай

Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да преминем

Това е последният връх, който би трябвало да минем - в идващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг ярък интервал напролет и лятото, както беше предходната година, съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Общо взето прогнозите на учените са, че при започване на 2022 година казусът коронавирус няма да е въобще липсващ, а ще се трансформира в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, само че няма да е заплашителен и няма да умираме всеобщо от него, добави доцентът.
По думите му, сега данните са неприятни, нарастването е доста, само че въпреки това това не е изненада, тъй като в Европа същото се следи от към месец. Там в много страни към 60% от случаите са британски вид на ковид.
Доц. Кунчев изясни, че на този стадий е по-добре ограниченията да са местни, тъй като разликите са доста огромни. Спирането на плановия банкет в лечебните заведения се е наложило поради потребността от кревати.
По отношение на отварянето на заведенията за хранене и заведенията, доцентът беше безапелационен, че рискът там е съпоставим с риска в офиса, в рейса или в магазина.
"Знам какъв брой боде в очите фактът, че ограничение активност в лечебни заведения, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил стартира при затворени заведения и в случай че някой мисли, че затваряйки заведенията за хранене, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, доста се лъже. Да, някакъв резултат ще има, и там се вършат контакти, само че в случай че хората работят интелигентно, мъдро, в случай че посетят заведението единствено да се нахранят, в случай че не са 15 души в огромна компания, рискът е безусловно съпоставим с доста други места - и в офиса, и на улицата, и в превоза, и в магазина ", сподели той.
Според него, характерностите на вируса от октомври - ноември са се трансформирали. Първо: той се предава по-лесно, второ: изменена е клиничната картина.
"През октомври, ноември, декември, в случай че някой ми кажеше, че има хрема, незабавно му споделям, че това не е коронавирус. Сега в противен случай, стартира като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, раздразнение ", съобщи Кунчев.
Третото нещо е смяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, към този момент има разпространяване на вируса и в детски градини и в учебни заведения.
По думите на Кунчев не е основното в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - основното е осъзнаването, че не е приключил казусът, тъй като в обществото се е основала една такава конфигурация, че всичко е завършило - само че за жалост, още не сме се справили с COVID-19.
Нигерийският вид на ковид не е засичан у нас досега. В началото на седмицата се чакат резултатите от едно огромно проучване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от проучванията, затова има подозрения, че това са разновидности, разнообразни от класическия.
"При нигерийския вид измененията в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да докара до това, в случай че сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, в случай че сте ваксинирани и имунизацията не покрива тези промени, тя да не работи, с други думи, започваме от 0, което е извънредно. Но това е най-лошият вероятен вид ", посочи доцент Кунчев.
Според него, болест влиза и от Занзибар, само че не в огромни размери, защото по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.
До два месеца в имунизационните пунктове ще има всевъзможни ваксини, ще има и количества, и избор на ваксини - предвижда доцентът.
"Дай Боже да се съблюдават ангажиментите, само че за месец март 480 000 дози ще дойдат в България, през април - към тях ще се добави новата ваксина на "Джонсън ". Ако огромната войска на общопрактикуващия доктор се включи съответно, ние им осигурим ваксини, и всеки доктор по 10 ваксини да прави дневно, това са 40 000 дози дневно. Ние можем да вършим и до 100 000 дози дневно, стига да ги има ", безапелационен беше основният държавен здравен контрольор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР