Това е последният връх, който трябва да минем - в

Това е последният връх, който трябва да минем - в ...

Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем


Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви в събота главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод увеличаващата заболеваемост от коронавирус в страната. За последното денонощие бяха регистрирани над 3000 нови случая на заболяването, а положителните проби вече гонят 18%.

“Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът Covid няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него”, каза Кунчев

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, Кунчев каза, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

Източник: mediapool.bg