Това е поредният проект за небостъргач в столицата от последните

...
Това е поредният проект за небостъргач в столицата от последните
Коментари Харесай

Проектът за 77-метрова сграда на бул. "България" се препъна в комисията по градоустройство

Това е следващият план за небостъргач в столицата от последните месеци и втори за бул. " България ", където строителната компания НИКМИ неотдавна изиска да издигне 44-етажна постройка

Още по тематиката
Правилният отговор е: никакви, на никое място, николко. Няма по какъв начин обаче да бъдат спрени

Ако проектът бъде утвърден, в кв. " Тракия " ще се издига 130-метров жилищен небостъргач

Строителната компания НИКМИ е на път да издигне втори небостъргач на бул. " България " макар волята на общината и благодарение на съда

Продажбата на жилища в " Милениум център " започва от 647 хиляди евро на апартамент, а квадратът доближава 5200 евро

Сегашната обстановка трансформира проекта на столицата в " швейцарско сирене ", споделя Здравко Здравков

Комисията по градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) не позволи смяна в проекта на имот до бул. " България ", където да бъде издигната 77-метрова постройка.

Гласуването в сряда бе второ, откакто през април комисиите по градоустройство и по екология върнаха настояването на вложителите от " България билдинг ". Тогава те желаеха транспортен разбор и доказателство по противоречив въпрос - че теренът попада в зона, която позволява застрояване без ограничавания за височината. В сряда вложителите показаха поисканата документи, само че тя бе оспорена от общинските съветници.

Предложението бе подкрепено от 4-ма съветнициот ГЕРБ и един от Република България, а " срещу " гласоподаваха двама от Република България и един самостоятелен. Други трима - от " Зелените ", Република България и " Атака ", се въздържаха. Заради неналичието на болшинство планът бе отритнат. Предстои той да бъде гласуван на съвещанието на Столичния общински съвет в четвъртък със мнение че " комисията по градоустройство не го приема ".

Проектът

Това е следващият план за небостъргач в столицата от последните месеци и втори за бул. " България ", където строителната компания НИКМИ неотдавна изиска да издигне 44-етажна постройка. Парцелът на " България билдинг " се намира на ъгъла сред бул. " България " и ул. " Борово " в жилищна зона с ограничаване на строителството до 20 метра. В началото на 2017 година притежателят внася до " Направление архитектура и градоустройство " искане за смяна на устройствения проект на имота, с която той да бъде разграничен на три.

С разделянето вложителите желаят да се възползват от член 27, алинея 3 от Закона за устройство на територията. Според него здания за публично прилагане нямат ограничаване на височината, в случай че попадат в градски центрове от първо до трето равнище. Според " България билдинг " техният имот е точно подобен. Според общинските комисии обаче това не е потвърдено. На базата на този член беше утвърден и " Парадайс тауър " на бул. " Черни връх ", както и още няколко други високи здания в централната градска част. За смяната му към този момент от година упорства основният проектант на София Здравко Здравков.

Според плана за изменение във всяка от трите елементи ще могат да бъдат построени офиси и здания за публично обслужване. Само за един от трите бъдещи имота е посочено съответно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Собственикът

Собственик на " България билдинг " е Георги Василев, който е един от тримата акционери в строителната " Джи Пи груп ". Двете сдружения са регистрирани на еднакъв адрес на бул. " Черни връх ". С " Джи Пи груп " е свързван генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев, само че той отхвърля тези изказвания.

Преди " България билдинг " да купи имота през 2016 година, той е бил благосъстоятелност на две сдружения - " Итърнити " и " Евро травелс ", като и двете са еднолична благосъстоятелност на Георги Василев, а шеф на втората е Владимир Лозанов, който също е съучастник в " Джи Пи груп ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР