Това е поредния протест срещу отглеждането на американски норми във

...
Това е поредния протест срещу отглеждането на американски норми във
Коментари Харесай

Вегани: Разрешават отлеждането на опасни норки

Това е следващия митинг против развъждането на американски правила във ферми у нас и съответствува с днешния Световен ден за отбрана на животните.

Отглеждането на норките във ферми е опасност за околната среда и в прорез на Закона за отбрана на животните, безапелационни са от "Български вегански съюз ".

Неправителствени организации против фермите за норки >>>

Причината за недоволството е план на Министерството на земеделието за промени в Наредбата за изискванията за развъждане на дивеч. В проектонаредбата се предлага да отпаднат всички текстове, които основават проблем за активността на съществуващата плантация за норки в Стара Загора, настояват природозащитниците.

"Има нарушение на член 58 от Закона за отбрана на животните посредством предлагането на скандална корекция на "наредба 2 от 2009 година на Министерство на земеделието и храните ", имаща за цел да включи американската норка, която е инвазивен тип, представляващ опасност за популацията на България ", настояват протестиращите.

Те показват, че американската норка е включена в Глобалната база данни с инванзивни типове към Международния съюз за запазване на околната среда IUCN.

Европейският център за предварителна защита и надзор на заболявания в Стокхолм значи норките като гостоприемник и пропагандатор на вируси, H3N2, H10N4 and H5N1 и други А в Северна Гърция избягали американски норки са нахапали деца, настояват още протестиращите.

Другият тип - европейска норка (mustela lutreola), е заплашен тип от изгубване, по тази причина е включена в аления лист на Международния съюз за запазване на околната среда IUCN и е предпазена от Бернската спогодба за запазване на дивата природа, по която България е страна.

Бернската спогодба категорично не разрешава развъждането на европейски норки за бизнес цели, заради това за кожи се отглеждат американски норки, които обаче съставляват опасност за околната среда, показват още от "Български вегански съюз “.

Недоволството им е ориентирано към фермата за норки в Стара Загора, която има позволение от Регионалния инспекторат по околна среда.

Навсякъде по света фермите за норки се свързват със замърсяване на подпочвените води, показват още от "Български вегански съюз " и дават образец с градчето Каустинен във Финландия, където е било прекратено водовземането поради замърсяване от плантация за норки.

"Изненадващо или не напълно, тези закани са подценени от Регионална инспекция за опазване на околната среда и на фермата е издадено позволение да отглежда „ норки “, като даже не се прави конкретизиране какъв тип ще бъдат те, а какво остава за оценки, свързани с инвазивния темперамент на американската норка ", разясняват от сдружението.

Те упорстват за сформирането на работна група с присъединяване на Неправителствени организации за решение на проблема с фермите за норки у нас.

Кръгла маса поради развъждането на норки за скъпи кожи

Междувременно Министерство за земеделието, храните и горите заяви, че Центърът за оценка на риска по хранителната верига е поканил 44 неправителствени организации за отбрана на животните на кръгла маса по въпросите, свързани с развъждането на американска норка за скъпи кожи у нас.

Тя ще се организира на 25 октомври. Поканени са всички заинтригувани лица за осъществяване на задълбочена и градивна полемика.

Заради огромния публичен интерес по тематиката Центърът за оценка на риска по хранителната верига е изготвил "Научно мнение за оценка на риска посредством разбор на информация, обвързвана с развъждането на американска норка за скъпи кожи в животновъдни обекти на територията на България ". То ще бъде показано на кръглата маса.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР