Това е първото заседание на групите, създадени по време на

...
Това е първото заседание на групите, създадени по време на
Коментари Харесай

Експертни групи нищят политическите въпроси между София и Скопие

Това е първото съвещание на групите, основани по време на взаимното държавно съвещание в резиденция Бояна на 25 януари и първа среща на специалисти от двете страни на границата, откогато отпред са новите министър председатели Димитър Ковачевски и Кирил Петков. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи преди срещата:

„ Министерствата на външните работи ще водят диалози, като на 10-и и 11-и ще имат срещи - Министерство на външните работи на страната ни и Министерство на външните работи на Република България. Те ще беседват и ще обсъдят работата по отворени въпроси и в случай че бъде реализиран прогрес, който ще бъде допустим и за двете страни - на основата на европейските полезности, иницииран от двете страни, както на страните, по този начин и на жителите, то Министерството на външните работи ще заяви “.

Очаква след края на двудневните диалози от Министерството на външните работи да оповестят резултата от тях.

Протоколът „ 4 + 1 “ включва настояванията на България да спре речта на омразата в Северна Македония, реабилитиране на жертвите на комунистическия режим с българско съзнание, невмешателство във вътрешните работи и последното искане - правата на българите в югозападната ни съседка.

В съвещанието през днешния ден ще вземат участие трима министри от България и двама от Северна Македония. Те ще дискутират тематики, свързани с транспортната съгласуваност, енергетиката и районната политика. Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов и министърът на локалното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски ще вземат участие и в съвещание по Меморандума за съгласие сред двете ведомства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР