Това е първото съобщение за убит служител на реда, откакто

...
Това е първото съобщение за убит служител на реда, откакто
Коментари Харесай

Първи убит полицай при протестите в Иран

Това е първото известие за погубен чиновник на реда, откогато започнаха антиправителствените демонстрации предходната седмица, съобщи Ройтерс.

"Нарушител на публичния ред се възползва от обстановката в град Наджафабад и стреля по полицейските сили с ловна пушка. В резултат на това трима бяха ранени, а един бе погубен ", сподели Саид Монтазер ал Махди, представен от иранската държавна организация и Българска телеграфна агенция.

Протестните акции в Иран започнаха в четвъртък във втория по величина град в страната - Мешхед. Участниците първо излязоха по улиците, с цел да стачкуват против нарастването на цените на някои артикули. Вълненията на недоволни против ръководството обаче обгърнаха още градове в цялата страна, като съгласно последните данни по време на безредиците са починали минимум 12 души, последните двама - нощес .

Продължаващите пет дни митинги са най-голямото предизвикателство, което формираното от духовници управление на ислямската република е виждало след броженията от 2009 година, разясняват международните организации.

Междувременно израелският министър председател Бенямин Нетаняху приветства през днешния ден антиправителствените митинги в Иран, само че назова "смехотворни " явните обвинявания на Техеран, че Израел стои зад демонстрациите.

"Пожелавам шанс на иранския народ в търсенето на независимост ", сподели Нетаняху във видео, оповестено на страницата му във Facebook.

"Смелите иранци излизат всеобщо на улиците. Те желаят независимост. Искат правдивост. Искат съществени свободи, каквито са им отказвани от десетилетия. Злият режим на Иран пилее милиарди долари за разпространение на ненавист ", съобщи още той.

Иранският президент Хасан Рохани бе представен по-рано от държавни медии да прави изказване, в което очевидно упреква върлите врагове на Иран, Съединени американски щати и Израел , че внасят ужас, тъй като не могат да понесат триумфите на Иран на геополитическата сцена.

"Не очаквате ли от тях да потърсят възмездие? Не мислите ли, че ще предизвикат някои хора ", сподели Рохани на среща с депутати.

Той обаче сподели още на изключителна среща по сигурността, че би било неточност да се гледа на митингите, разтърсващи страната, просто като на непозната интрига, съобщи ДПА.

Нетаняху назова намеците на Рохани "не просто погрешни, а смехотворни ".

Американският президент Доналд Тръмп пък съобщи, че е пристигнало "време за смяна " в Иран след насилието.

"Иран се проваля на всяко ниво, макар ужасната договорка, подписана с тях от държавното управление на Обама. Великият ирански народ е репресиран от доста години. Те са гладни за храна и независимост. Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА! ", написа Тръмп в Туитър.

Откакто Тръмп встъпи в служба, Иран е бодил в очите на американското държавно управление, което не стопира да подлага на критика районните упоритости на Техеран, присъединяване му в споровете в Сирия и Йемен и програмата му за балистични ракети, отбелязва Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР