Това е първият текст от поредицата Там, където има само

...
Коментари Харесай

Там, където има само ГЕРБ и ДПС

Това е първият текст от поредицата " Там, където има единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи ". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласоподаване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - рискови стойности, които са сериозна причина за платен или следен избор. Един месец преди идващите парламентарни избори " Капитал " посети няколко сходни обитаеми места, в които няма географско или етническо пояснение за резултатите, и показва своите наблюдения.
Чували ли сте за село Долни Цибър, област Монтана? В него по данни на Национален статистически институт към 2020 година живеят 1666 души. Долни Цибър е в сериозен политически спор, граничещ с електорална революция. На парламентарните избори през април интензивността в двете секции за гласоподаване там надвишава 72%. Едната част от селото наподобява е меко казано влюбена в обединението ГЕРБ-СДС, която печели 505 от 551 гласа, или 91.5%, от които 250 са с преференция за втория в листата Илия Лазаров, основен секретар на Съюз на демократичните сили. Другата част от селото не харесва преференции, не харесва и ГЕРБ - тя е гръмък последовател на Движение за права и свободи, която печели 74% от гласовете във втората секция.

В тези цифри, несъмнено, няма нищо обикновено. Те са показателни за секциите с най-екстремни стойности в страната - там, където изборите мъчно могат да се нарекат свободни или почтени. Долни Цибър е забавен случай, тъй като тази година ГЕРБ и Движение за права и свободи са си поделили селото - всекидневно то е напълно територия на ГЕРБ.

Село Долни Цибър с лекост попада в листата на " Капитал " със секциите с най-екстремните стойности на гласоподаване в страната. Моделът е мощно закостенял и преглежда единствено секции, в които са дали своят вот над 50 души и където спечелилият е спечелил над 70% от гласовете (вижте таблицата, където има и параленост с предходни избори). Такива секции в страната са общо над 650 - и съвсем всички от тях принадлежат на Движение за права и свободи и ГЕРБ. В целия лист има общо 10 секции, които са на други партии - седем на Българска социалистическа партия (четири от които в Ямбол), една на Вътрешна македонска революционна организация (в Ласкарево, Сандански), една на ВОЛЯ-НФСБ (в Полски Тръмбеш) и една на " Демократична България " (в центъра на София).



Подобно на други модели за вписване на мръсен избор (като ), той има една уязвимост - че хваща в себе си и етническия избор, който, въпреки и добре проведен, в множеството случаи не е платен. Моделът също по този начин рядко улавя купения избор в ромските квартали на огромните градове, където от години той е разпределен по този начин, че да няма рискови стойности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР