Това е първият старт от новия руски космодрум Восточный Новата

...
Това е първият старт от новия руски космодрум Восточный Новата
Коментари Харесай

Ангара-А5 - новата руска тежка ракета, излетя успешно след две отменени изстрелвания

Това е първият старт от новия съветски космодрум Восточный
Новата съветска ракета от тежък клас " Ангара-А5 " извърши успешно първия си старт от космодрума Восточный при третия си опит, оповестиха АП, ТАСС и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Първоначално изстрелването на ракетата беше планувано за 12:00 московско време във вторник, само че две минути преди изстрелването автоматиката го анулира. Както по-късно сподели пред кореспонденти ръководителят на " Роскосмос " Юрий Борисов, анулацията е породена от щета в системата за херметизиране на резервоара за окислител на централния блок.

Изстрелването беше отсрочено за обяд в сряда, само че и тогава не се състоя - съгласно Борисов командата за анулация е получена поради щета в системата за ръководство на стартирането на мотора.



Тогава ръководителят на Роскосмос увери, че необратими процеси, изискващи демонтажа на ракетата, не са настъпили, че прехвърлянията по механически аргументи са всекидневно събитие за разработчиците и актуалният стадий на тестване е ориентиран към идентифициране на такива нюанси.

Днес старта на " Ангара-А5 " бе осъществен по проект. Заедно с него започнаха тествания на дизайна на полета на галактическия ракетен комплекс " Амур ", който включва както самата ракета-носител, по този начин и инфраструктурата на космодрума.

Освен това по време на полета на ракетата ще бъде тествана горната степен " Орион " за потребен товар, за която този полет също е първи.
Какво знаем за тежката " Ангара А5 "
Тежката версия има 4 помощни ускорителя, като всеки един от тях на процедура е версия на първата степен на Ангара А1.2, работещ с течен О2 и керосин, които се изгарят от ракетния мотор РД-191.

Заедно с ядрото, при излитането действат общо 5 елемента РД-191. Втората употребява същото гориво и ракетният мотор РД-0124A. Нещата са по-сложни при третата степен, тъй като тя може да бъде или с модулът Бриз-М, ползващ токсичното гориво диазотен тетраоксид и несъразмерен диметилхидразин или модулът КВТК, работещ с течен водород и О2.

На ниска околоземна орбита Ангара А5 ще може да се извежда 24 500 кг, а на геостационарна - 7500 кг. Цената на един пуск ще е към 100 милиона $.

Основният проблем на " Ангара А5 " е, че е не може да се употребява неведнъж. Нейните качества са сходни с тези на американската ракета Falcon-9, само че цената на изстрелването е с към 40 милиона $ повече.

Русия продължава да развива своя много сполучлив керосиново-кислороден мотор, който в действителност има огромен капацитет. Експертите обаче споделят, че бъдещето е на метановите ракетни мотори. За разлика от Съединени американски щати и Китай, Русия няма разработки в тази тенденция. Роскосмос няма и ясни проекти и за използването на технология, обвързвана с наново потребление на ракетите.

Всичко това значи, че " Ангара " няма да бъде конкурентна на пазара за комерсиални задачи. Основният ѝ клиент ще е съветската войска, а вероятно Роскосмос ще я употребява за разнообразни научни задачи или построяването на структури в орбита.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР