Това е първият път, в който френски президент идва да

...
Това е първият път, в който френски президент идва да
Коментари Харесай

Макрон се извини на Източна Европа: Бяхте прави за Путин

Това е първият път, в който френски президент идва да приказва на Globsec, главният конгрес в Централна Европа по въпросите на европейската сигурност. Визитата му беше извънредно символна, поради пасива, който Емануел Макрон има в района.

От началото на войната желанието му " да не унижава Русия ", да й предложи " гаранции за сигурност ", разговорът, който поддържаше прекомерно дълго с Владимир Путин, макар неналичието на резултати, направиха външната политика на Франция неразбираема. Неяснотата на съветската политика на френския президент също по този начин осуети упоритостта му да стане неоспорим водач на Европейския съюз. Речта в Братислава постави нещата по местата им, като обясни позициите на Макрон.

Това написа в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

В доста връзки думите, изречени пред водачите на Централна и Източна Европа, са исторически.

" Има единствено една Европа ", сподели Макрон, приветствайки " завръщането " на източните страни в европейското семейство при рухването на комунизма.

Той се базира на " Отвлеченият Запад " на Милан Кундера и даде обещание, че нито Западът, нито Европа ще бъдат " отвлечени " повторно. Този, който нормално в никакъв случай не трансформира мнението си, направи дълго чаканото разкайване по отношение на страните от Изтока, които претърпяха руската окупация физически. " Не постоянно чувахме този глас, който носите ", призна той. Пряко базирайки се на Жак Ширак, който, критикувайки поддръжката им за американската война в Ирак през 2003 година, съобщи, че тези страни са " изгубили опцията да мълчат ", той смирено призна:

" Изгубихме опцията да ви изслушаме. " Това беше благотворна вест за тези страни, които в никакъв случай не не помниха презрението, с което бяха третирани.

В Братислава френският глас внезапно не беше същият. " Можете да разчитате на Франция. Понякога тя беше възприемана като арогантна или незаинтересована от този район. Нека дружно да решим каква би трябвало да бъде нашата Европа, една велика демократична мощ ".

Говоренето във връзка с Украйна също беше изяснено. Съжалявайки за неналичието на поредност, с която Европа се е отнасяла към района преди съветската инвазия, Емануел Макрон даде обещание, че Украйна " няма да бъде превзета ". Времето за компромисен мир сред Москва и Киев изтече. " Може да има единствено един мир, определеният от украинския народ ", сподели той, отхвърляйки всяка концепция за " преустановяване на огъня " или " замразен спор ", което единствено би подхранвало нови войни.

" Трябва да сме подготвени този спор да се проточи и би трябвало да сме подготвени да поддържаме Украйна още дълго време.

Тоест да й обезпечим нужните гаранции за сигурност.

И в тази област войната промени френския президент. През 2008 година Франция, дружно с Германия, постановиха несъгласие на влизането на Украйна и Грузия в НАТО. " По това време не успяхме да предоставим европейски отговор. Провокирахме съветското възмездие, без да дадем задоволително гаранции на тези страни ", признава той. Днес, до момента в който съветската експанзия е трансформирала Украйна в " главен състезател ", Емануел Макрон цитира американския посланик Хенри Кисинджър, който, откакто беше мощно срещу нея, през днешния ден пази влизането на Украйна в НАТО.

" Споделям неговото виждане. Трябва да дадем осезаеми и надеждни гаранции за сигурност на Украйна ",

в случай че и да се знае, че неналичието на единогласие по тематиката прави интеграцията на Украйна в НАТО на идната среща на върха във Вилнюс " нереалистична ". Поне този път Франция няма да е страната, блокираща доближаването с Атлантическия алианс...

Но ние също би трябвало подготвим бъдещето на Европа в свят, в който географията на Русия " няма да се промени " и където идната американска администрация няма безусловно да е в синхрон с европейския избор. " Искам да загърбя всички мечти: не желая да заменя НАТО с френско-германски кондоминиум ", сподели той пред аудитория, която постоянно е подозирала, че Франция работи за намаляване на Атлантическия алианс.

Войната на Русия в Украйна потвърди, че френската визия за стратегическа Европа е вярна.

Това накара европейските страни да усилят бюджетите си за защита и да помислят за нова организация на сигурността на континента. " Стратегическата автономност на Емануел Макрон беше фантазия. Ние я направихме действителност ", обобщава Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна. " Суверенитетът към този момент не е френска мода ", приветства президентът. Той приканва своите сътрудници да ускорят построяването на по-суверенен европейски потенциал. Докато работи ръка за ръка със Съединените щати, европейската резистентност, предизвестява той, би трябвало да продължи да се построява, изключително на военно и индустриално равнище. Според него това е " бъдещето на нашия континент ".
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР