Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура, наказанието

...
Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура, наказанието
Коментари Харесай

Управител на винпром от Пловдив осъден заради опит за измама с пари от еврофондовете

Това е първата присъда по следствие на Европейската прокуратура, наказването е условно

Управителят на винарска компания в Пловдив е наказан за опит за машинация с пари от еврофондове за поощряване на износа на вино отвън Европейския съюз, събощават от Европейската прокуратура. Управителят е показал подправени документи при заявката за финансиране и е наказан на една година отнемане от независимост и санкция. Предотвратени са вреди за бюджета на Европейски Съюз за съвсем 400 000 евро. Това е първата присъда в следствие на Европейската прокуратура (EPPO) в България.

През март 2020 година винената компания кандидатства за 390 452 евро дотации от Европейски Съюз по Националната стратегия за поддръжка на Европейски Съюз за 2019–2023 година в бранша на виното и лозята, с цел да насърчи износа на своите виновност за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 година.
 
За да извърши условията за приемане на финансова помощ, всеки бенефициент би трябвало да показа три съпоставими самостоятелни предложения до Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). По време на инспекциите си ДФЗ е открил, че две от трите компании въобще не са издали оферта. И за двете предложения подписите са били копирани нелегално.

ДФЗ заяви за тази неправда на Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно произвеждане. След като стартира активността си през 2021 година, Европейската прокуратура пое случая.

Обвиняемият се е признал за отговорен и е сключил съглашение с Европейската прокуратура, утвърдено от Специализирания углавен съд. Той получава наказване от една година отнемане от независимост с отсрочено изтърпяване от три години и санкция от 2000 лв. (около 1000 евро).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР