Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не

...
Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не
Коментари Харесай

Радев: Най-накрая има напредък в конституционното равноправие на българите в РСМ

Това е първата доста значима и наложителна стъпка, само че не и последната. Така президентът Румен Радев разяснява пред публицисти текстовете за промени в конституцията на Република Северна Македония (РСМ), които бяха признати от държавното управление на РСМ през вчерашния ден.

По думите на президента е извънредно значимо да бъдат изпълнени условията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединение на РСМ към Европейския съюз.

„ Най-сетне се стигна до напредване напред на въпроса за гарантиране на конституционното пълноправие на българите в РСМ “, разяснява Радев. Президентът уточни, че единствено партия „ ИТН “ (ИТН) е подкрепила концепцията му вписването на българите в Конституцията на РСМ да бъде наложително изискване, с цел да може страната да стартира договаряния за Европейския съюз.

Радев изрази терзание от обстоятелството, че българският парламент и държавно управление не са реагирали на признатата от немския Бундестаг резолюция в поддръжка на европейския път на РСМ и се е наложило той да изпрати писмо до европейските водачи с гледище за българската позиция, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според президента държавното управление би трябвало да постави старания за идващите стъпки – езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите, реабилитацията на репресираните и др.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР