Случаят на Тръмп в окръг Фултън изпадна в хаос още преди да започне

...
Това е пълна битка в Атланта, където бившият президент Доналд
Коментари Харесай

Това е пълна битка в Атланта, където бившият президент Доналд Тръмп и неговите помощници в схемата за отмяна на изборите през 2020 г. привличат местния окръжен прокурор всички посоки – хаос, който може бързо да измести динамиката на властта през следващите дни.

Поне двама ключови играчи, правните съветници на Тръмп Кенет Чезебро и Сидни Пауъл, направиха голям залог, опитвайки се да се разделят от останалите и се насочете към високоскоростен пробен период следващия месец. Междувременно адвокатите на бившия президент искат да отделят и неговия случай, но казват, че ускореният график „би нарушил федералните и щатските конституционни права на президента Тръмп на справедлив процес и надлежен законов процес

Съдия Скот Макафи се очаква да вземете ключови решения през следващите дни.

Но ако първите започнали да постигнат своето, едно нещо е сигурно: предполагаемите заговорници за преврат имат надмощие — засега.

Тръмп описва Унизителният Mugshot като „ужасно изживяване“

„Мисля, че е печелившо за обвиняемите. Тези, които вървят бързо, ще имат полза от това, че държавата не е напълно готова. Държавата трябва да докаже случая! А другите обвиняеми ще получат безплатен преглед“, каза Дейвид Оскар Маркъс, един от водещите адвокати на защитата в страната.

Тръмп и неговите съратници ще следят отблизо какво ще се случи по време на ранна конфронтация в съдилищата на окръг Фултън. Chesebro е изправен пред наказателни обвинения за начина, по който е автор на правна бележка, озаглавена „Законодателни изисквания за изборните гласувания на 14 декември“, която излага конкретни инструкции как Тръмп може да използва фалшиви избиратели в ключови щати, за да отмени легитимните изборни резултати от 2020 г.

Междувременно Пауъл е обвинен, че е наел местна фирма за криминалистични данни, която се е промъкнала в изборна служба в селски окръг, за да проникне незаконно в компютри там – тайна операция, разкрита от The Daily Beast. И двамата имат висящи искания за „разделяне“ на делата им, с изключение на Тръмп и другите, които бяха обвинени на 14 август. обвинения—ще си водят бележки за тактиките, показани в съдебната зала.

„Държавата няма да иска да покаже всичките си карти, така че може да скрие някои неща. Всъщност понякога държавата отхвърля [дело] срещу по-малък обвиняем, вместо да покаже картите си за голямата мишена. Сега не мисля, че това ще се случи тук, защото би било твърде неудобно“, каза Маркус. „Обикновено защитата обича хаоса. Прокурорите го мразят.“

Окръжният прокурор Фани Уилис излезе от портата с пълна сила миналия месец с обвинителен акт от 98 страници и декларация, че ще се опита да предприеме този процес с исторически пропорции само за шест месеца. Огромният размер на делото – и изключително агресивната времева линия – бяха шокиращи дори за юристите.

В този смисъл Чезебро и Пауъл правят нещо като залог. Искането за ранен и отделен процес може да се тълкува като опит да се прехвърли тежестта на делото обратно върху прокурорите, които не само поемат тежестта на доказването на случая, но също така трябва да се борят с натрупаните очаквания от американец общественост, която все още не е видяла най-безсрамния президент на нацията да бъде подведен под отговорност за открито пренебрегване на бюрократичните норми, обичайното благоприличие и закона.

„Прокурорите вероятно биха искали да задържат някои карти, но няма да искате да рискувате лоша оптика. Не искате да започвате със заглавия, които казват „Чезебро и Пауъл оправдани.“ Това ще изпрати лошо послание“, каза Роналд Карлсън, почетен професор в юридическия факултет на Университета на Джорджия.

Републиканците в Камарата на представителите Отваряне на разследване срещу прокурора на окръг Фултън Фани Уилис

Други обвиняеми също са готови да тръгнат по този път. В четвъртък Рей Смит III, адвокат от Атланта, който съветваше фалшивите избиратели на Тръмп, когато се срещнаха през декември 2020 г., подаде официална молба неговият случай също да бъде прекратен. Неговите разсъждения? Излиза извън контрол.

„Това дело включва твърде много обвиняеми... твърде много различни предикатни действия, твърде много свидетели на обвинението и сложен набор от взаимоотношения на всички свидетели и обвиняеми, за да може журито да разбере, “, написа екипът му от четири адвоката.

Досега опитите на Чезебро и Пауъл да се отделят от делото бяха посрещнати с нахални коментари от критиците на Тръмп, които се смеят на идеята, че тези „малки риби“ са просто се опитват да се измъкнат, докато могат. Те също издигнаха теорията, че ще се откажат в навечерието на процеса, като сключат сделки, за да се признаят за виновни и да станат звездни свидетели на щата.

Въпреки това, професорът по право в Университета на Алабама Джени Карол отбеляза, че тези опити за раздяла всъщност биха могли да означават точно обратното: показване на лоялност към шефа чрез подпомагане на хвърляне на гранати, които объркват и забавят съдебното производство.

„Бих се притеснявал, че това, което се случва тук, е, че тези страни манипулират процеса. Мисля, че крайната цел е да отложим, докато изчезне и докато не бъде избран за президент, или всички загубят интерес към това,” каза Карол. всъщност по-скоро опит за разбиване на случая - с надеждата, че Тръмп може един ден да бъде президент отново и да ги спаси по някакъв начин, каза тя. (За да бъде ясно, президентите имат само федерална власт и не могат законно да помилват никого за щатски наказателни обвинения. Но както каза Карол, това също са хора, които са „изпили Kool-Aid“ на Тръмп.)

„Те представете си свят, в който Тръмп бъде избран за президент и всичко това изчезва“, каза тя. , Марк Медоус, се опитва да премести делото си във федералния съд, като твърди, че всичките му действия са били в обхвата на задълженията му в Белия дом.

В донякъде изненадващ гамбит на всичко или нищо, Медоус всъщност застана на позиция и даде показания за ролята си. И докато съдия все още не е постановил дали процесът му ще се премести във федералния съд, Медоус каза, че редица неща, които прокуратурата вероятно ще използва срещу Тръмп, като например свидетелските показания, които представят бившия президент като крайния човек, който взема решения относно усилията за преобръщане изборите.

Как показанията на Марк Медоус може просто да са помогнали на прокурорите

Прокуратурата е в значително неизгодно положение, ако трябва да преразглежда делото отново и отново в отделни съдебни зали, особено тъй като прокурорите могат да представят само доказателства, които се отнасят до лицето, което е подсъдимо. Разделянето им означава, че прокурорите вече не могат да разкажат обширна, сплотена история, за да подкрепят твърденията си, че усилията на Тръмп след изборите в Джорджия и другаде по същество са били престъпно начинание за узурпиране на демократичната система на нацията. Вместо това историята ще бъде разказана на части, което не би било толкова завладяващо или разбираемо.

Виждали сме тази работа в миналото, отбеляза Карлсън. Забележителен пример е процесът срещу атентатора от Оклахома Сити и привърженика на бялото превъзходство Тимъти Маквей. Първоначално федералните прокурори го обвиниха заедно с Тери Никълс, друг човек, който му помогна да планира бомбения атентат, който в крайна сметка уби 168 души. Но в крайна сметка имаха различни изпитания.

„И това му помогна, о, момче. Маквей беше осъден на смърт, а Тери Никълс получи доживотен затвор“, каза Карлсън. „Прокурорите искат страните да бъдат съдени заедно. Има истинско тактическо предимство. Обвиняемите B и C може да видят предимство в това да сочат с пръсти обвиняемия A, казвайки: „Всичко беше по негова вина!“

Върховният съд вече се е произнесъл по тази тема като цяло, силно подкрепяйки идея за един сплотен процес. Както писа покойният съдия Антон Скалия през 1987 г.: „Би навредило както на ефикасността, така и на справедливостта на системата на наказателното правораздаване, ако се изисква... прокурорите да завеждат отделни производства, представяйки едни и същи доказателства отново и отново, изисквайки от жертвите и свидетелите да повтарят неудобството (а понякога и травма) от свидетелстване и произволно предпочитане на последно съдените обвиняеми, които имат предимството да знаят случая на прокуратурата предварително. останалите 18, обвинени в участие в опитите. Съдебните заседатели са по-склонни да осъдят всички заедно.

„В този случай Тръмп е гръмоотвод. Хората познават Доналд Тръмп и има силни чувства към него. По връзка всички те са в съюз с Тръмп. Ако са сами, може да няма същата висцерална реакция. Започва да изглежда като вина по асоциация“, каза Джонатан Неш, професор по право в университета Емори.

Неш призна, че самият размер на случая на прокуратурата Фултън е труден за разбиране. Той каза, че ако Уилис успее да гледа делото по начина, по който тя иска – като завлече всички в съда наведнъж по ускорен график – това няма да изглежда като нищо, което сме виждали преди.

„Запомнете в когато прокурорът доведе всички тези обвиняеми и всички те крещят „Невинен“? Напомня ми за това“, каза той.

Но разглеждането на дело по този начин също крие риск да изглежда, че усилията на правоприлагащите органи са нещо като фарс.

„Мисля, че беше огромна тактическа грешка за правителството да заведе дело с 19 обвиняеми“, каза Маркъс.

Въпреки това, почти всеки правник, който говори с The Daily Beast, отбеляза, че динамиката на властта се променя драматично ако съобвиняемите от по-ниското стъпало на Тръмп започнат да се признават за виновни или ако загубят на бърз процес следващия месец. Защото тогава прокурорите може да наберат по-силни свидетели, които да демонстрират на процеса срещу Тръмп.

От друга страна, Уилис може да изненада всички, като отхвърли наказателните обвинения, пред които е изправен всеки обвиняем, който иска да се изправи сам пред Тръмп , рядък ход, който е подобен на игра на пиле и завиване в последната секунда. При този сценарий тя все още може да повдигне обвинения и отново да повдигне обвинение срещу лицето – може би дори да използва същата истинска сметка на голямото жури.

Но на този етап всеки може да гадае. Това бойно поле, както веднъж отбеляза Наполеон Бонапарт, „е сцена на постоянен хаос“.

Прочетете повече в The Daily Beast.

Вземете най-големите новини и скандали на Daily Beast направо на вашата входяща кутия. Регистрирайте се сега.

Бъдете информирани и получете неограничен достъп до несравнимите отчети на Daily Beast. Абонирайте се сега.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР