Това е огромен шамар за Скопие, въпреки че те се

...
Това е огромен шамар за Скопие, въпреки че те се
Коментари Харесай

Нина Спасова: Шамар от ЕС очаква Македония, ако кажат колко са българите там

" Това е голям пестник за Скопие, макар че те се вършат, че не го усещат, че не го схващат. В момента, в който стана ясно, че се разделят двете страни, което е невиждано, продължиха да приказват по същия метод, по който говореха и преди този момент да се случи. С рецензии към Европейски Съюз Мицкоски напряко избухна - в типично неговия жанр атакува европейските институции и България, несъмнено ". Това коментира пред bTV журналистът Нина Спасова, след като Брюксел публично раздели Албания от Северна Македония по пътя им за Европейски Съюз, а македонският министър председател Християн Мицкоски съобщи, че в Албания има осем пъти повече наши сънародници, в сравнение с в Северна Македония.

Междувременно пък опозицията в Скопие изиска оставката на енергийния министър Саня Божиновска, защото " е излъгала обществеността и е скрила информация за българското си поданство ". " Въпреки изказванията ѝ, че се е отказала от него, освен тя, само че и цялото ѝ семейство има български паспорти ", твърди опозицията.



" Ние, за жалост, постоянно сме нападнати, без да си дават сметкa, че в действителност ние сме им най-близки и сме им другари. Много малко са прилежащите страни, които се схващат между тях - без някой да е учил езика на другия. Като четем вестниците, разбираме това, което ни споделят. И вместо това да ни сближава, това в действителност ни пречи ", посочи Спасова.

" Ние изобщо не сме им проблем, в действителност казусът са си самите те. Слава Богу, през 2022 година ние имахме мъдростта и Народното събрание ни гласоподава въпросното " френско предложение ", което трансформира двустранните ни проблеми София - Скопие в проблем сред Северна Македония и Европейски Съюз и към този момент македонците за всичко би трябвало да се извърнат към европейските институции, а не към България, както беше преди този момент ", отбеляза още Нина Спасова.

Лидерът на най-голямата албанска партия в Народното събрание на Северна Македония Али Ахмети заприказва за вписването на българите в Конституцията - нещо, което също ще се желае от Европа - първо, съблюдаване на към този момент постигнатите контракти и отсега нататък да има равно отнасяне и еднообразно отношение към всички народности и националности, които живеят в западната ни съседка.

Според Нина Спасова обаче нищо не оказва напън на новото македонско държавно управление, и те не престават да вървят в посоката по оста Москва - Будапеща - Белград, а в този момент и Скопие.

" Настояването и на социалемократите, и на албанската най-голяма партия не им пречи. Интересното е, че техният съдружник, който сега е в ръководещата албанска коалиция, която взе участие в ръководството с Вътрешна македонска революционна организация, искаше до 6 месеца тази смяна в Конституцията да бъде реалност, само че в този момент споделят, че това не е належащо, защото чакат промени в България, която сега била политически нестабилна и чакат постоянно държавно управление ", обясни журналистът.

Нина Спасова добави, че македонците още веднъж се пробват да приказват за договаряния, договаряне и смяна на " френското съглашение ". А в Брюксел са споделили на Мицкоски, че това няма по какъв начин да стане, тъй като преговорната рамка е реалност и всичко към този момент е контрактувано. Първата стъпка за отварянето на сериозния разговор със Скопие по пътя за Европейски Съюз е да създадат комплицираната за тях смяна да включат българите измежду малцинствата в Конституцията.

Според Нина Спасова данните за българите в Северна Македония са надалеч от действителността.

" Проблемът им е, че те, в случай че в действителност кажат какъв брой са българите там, ще е прекомерно рисково за Северна Македония, която е 2 милиона души, а половината от тях са македонци, половината албанци. Ако и българите се окажат много сериозен %, българите там ще имат правата на малцинство ", уточни журналистът.

По думите ѝ политическата клас е изострила проблемите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР