Това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура на страната в

...
Това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура на страната в
Коментари Харесай

Русия удари ТЕЦ-ове и най-големия украински язовир при масирана атака с балистични ракети

Това е най-голямата офанзива против енергийната инфраструктура на страната напоследък. Повече от 1 милион консуматори на сила в Украйна са без ток, съобщи почитан чиновник от президентството, представен от Ройтерс.

Ударите са засегнали към 700 000 поданици в Харковска област в източната част на страната, минимум по 200 000 в Одеска и в Днепропетровска област и още 110 000 в Полтавска област, сподели заместник-ръководителят на президентската администрация Олексий Кулеба.

Украинският енергиен оператор " Укренерго " сподели, че енергийната система на Украйна получава незабавна помощ от Полша, Румъния и Словакия след масираната съветска офанзива.

Ракетният взлом

Държавната хидроенергийна компания на Украйна заяви, че съветски удар е поразил най-големия украински язовир - " ДнипроХЕС " в Запорожка област, само че добави, че няма заплаха от разкъсване на стената, съобщи Ройтерс. Енергийна инфраструктура в други области на страна също е била наранена, оповестиха публични представители.

" В момента във водноелектрическата централа (ВЕЦ) има пожар. На място работят спешните служби и енергетици, които се оправят с следствията от многочислените въздушни удари ", обявиха от " Укрхидроенерго ", която ръководи мрежата от язовири в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на енергетика на Украйна Герман Галушченко съобщи, че това е най-голямата офанзива против енергийната инфраструктура на страната напоследък.

" Целта е освен да се повреди, а да се опита още веднъж, както предходната година, да се провокира огромен срив на енергийната система на страната ", написа той в профила си във " Facebook ".

Началникът на Запорожската ОВА Иван Федоров сподели, че съперникът е изстрелял съвсем 20 ракети по Запорожие . Унищожени и развалени са инфраструктурни уреди, както и 10 частни къщи и над 35 високи здания. 3 души се считат за изчезнали.

В западната Хмелницка област украинската телевизия цитира локален формален представител, съгласно който един човек е умрял, а няколко са потърпевши при съветска офанзива, която е развалила сериозна инфраструктура.

В Хмелницка област към този момент се знае за двама починали и минимум 8 ранени, сподели шефът на украинското Министерство на вътрешните работи Игор Клименко.

УНИАН сподели видео, което демонстрира миг, в който избавят 21-годишен мъж отдолу под руините на частна къща.

Кметът на източния град Харков Игор Терехов съобщи, че светофарите във втория по величина град в Украйна не работят вследствие на съветски удари против електрически уреди.

Междувременно украинската телевизия се базира и на най-голямата частна енергийна компания в страната ДТЕК, която съобщи, че Русия е подхванала масирана офанзива против енергийни уреди и е поразила някои от топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на компанията . Според украинската телевизия компанията е предизвестила за спирания в електрозахранването в югоизточната Днепропетровска област, отбелязва Ройтерс.

Русия е изстреляла над 60 дрона " Шахед " и близо 90 ракети против Украйна тази нощ, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на украинския президент Володимир Зеленски в " Телеграм ".

" Светът вижда задачите на съветските терористи толкоз ясно, колкото е допустимо - електроцентрали и електропроводи, язовир, елементарни жилищни здания, даже тролейбус ", акцентира Зеленски.

" Това беше комбинирана офанзива на 151 въздушни цели: нашите бранители унищожиха 55 " Шахеда " и 37 крилати ракети ",  оповестиха украинските Военновъздушни сили и оповестиха какво е употребявал съперникът тази нощ: 

63 ударни БПЛА от вида " Шахед-136/131 " (район Приморско-Ахтарск - Русия);

12 балистични ракети Искандер-М (Белгородска област - Руска Федерация, ВОТ Крим);

40 крилати ракети Х-101/Х-555 (от тринадесет стратегически бомбардировача Ту-95МС - водите на Каспийско море);

5 крилати ракети Х-22 (от пет бомбардировача Ту-22М3 - Ростовска област - Руска Федерация);

7 аеробалистични ракети Х-47М2 " Кинжал " (с 10 МиГ-31К - Тамбовска област - Руска Федерация);

2 управляеми авиационни ракети Х-59 (от два Су-30 (Су-34) - ТОТ Запорожка област);

22 зенитни управляеми ракети С-300/С-400 (Белгород, Курска област - Руска федерация).

В отговор Украйна е употребила зенитно-ракетни подразделения на Военновъздушни сили и Сухопътните войски, мобилни огневи групи, както и всички вероятни средства за радиоелектронна битка.  Крайният резултат е елиминирането на 92 цели: 55 ударни БПЛА от вида " Шахед-136/131 " ; 35 крилати ракети Х-101/Х-555; 2 управляеми авиационни ракети Х-59, съобщи УНИАН. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР