Това е най-големият ден в историята на Астън Вила. Думите

...
Това е най-големият ден в историята на Астън Вила. Думите
Коментари Харесай

От скрина: Крадат КЕШ-а на Астън Вила в пъб

" Това е най-големият ден в историята на Астън Вила ". Думите са изречени от мениджъра на виланите Антъни " Тони " Бартън на 26 май 1982 година. На стадиона в Ротердам отборът от Бирмингам надделява с 1:0 Байерн (Мюнхен) и печели европейската купа. Безспорен връх в историята на симпатичния клуб от " Вила Парк ". Малко след триумфа в Холандия скъпата купа изчезва. Нека обаче караме хронологично.

Байерн е безспорен любимец във финалния мач, в който пропуща 3-4 положителни благоприятни условия за гол. " Да загубим финала? Няма метод, това граничи с фантастика ", споделя самоуверено преди дуела Волфганг Дремлер. Това обаче е вечерта на аварийния вратар на Вила Найджъл Спинк. Титулярът Джими Римър получава разтежение по време на загрявката, само че Тони Бартън и екипът му вземат решение да рискуват с включването му в игра. В деветата минута излиза наяве, че Римър не може да продължи. Така удря звездният час на Спинк. Досега той е твърда запаса на виланите от 1977 година, записал единствено един мач за тима.

Пропуски пред вратата на Спинк вършат Карл-Хайнц Румениге и Дитер Хьонес, които водят офанзивата на баварците. От другата страна Манфред Мюлер сякаш скучае под своята рамка, само че в 67-ата минута англичаните сензационно откриват резултата. Крилото Тони Морли реализира добър пробив отляво, а пасът му намира Питър Уит, който от близко матира Мюлер. Две години по-рано Астън Вила заплаща 500 000 паунда за Уит, с което го трансформира в най-скъпото си попълнение. Байерн е на колене, а виланите печелят един от най-интересните финали за КЕШ. Голям мач записва 21-годишният нападател Гари Шоу, който след няколко месеца печели премията " Браво " за най-хубав млад футболист в Европа. Уви, след това кариерата на Шоу не се развива по упования метод поради голям брой травми.

Връщаме се в Ротердам. Астън Вила е новият европейски клубен първенец. Докато Кале Румениге и сътрудниците му бършат сълзи, момчетата на Тони Бартън пият шампанско от купата. За шеста поредна година тя се връща в Англия, откакто от 1977 година спечелилият в най-престижното клубно съревнование на Стария континент непроменяемо е от Острова. На сребърния трофей обаче му следва премеждие на английска земя.

Малко след звездната нощ на стадион " Фейенорд " халфът Гордън Коуънс и крайният защитник Колин Гибсън вземат решение да се позабавляват. Двамата взимат купата и се забиват в локален пъб, наименуван " Лисицата ". В тези години няма нито защита, нито демон. Посетителите на заведението стартират серия от фотоси с КЕШ-а, до момента в който двамата играчи на Вила пълнят чашите. Бирата се лее студена и пенлива, а шегите и закачките не стопират. По едно време обаче нещата стават съществени. Коуънс и Гибсън стартират да играят дартс и оставят купата с огромните уши настрана. След малко излиза наяве, че скъпоценният трофей е липсващ. Така 16 години откакто международната купа " Жул Риме " е открадната на Албиона, сходна орис споделя и трофеят от шампионата за КЕШ.

Дълги години историята към намирането на купата остава неразбираема. Близо три десетилетия по-късно " Би Би Си " разплита случая. Оказва се, че някой си Ейдриън Рийд, тогава 28-годишен, отнася трофея, с цел да го покаже на приятелите си. Твърди се, че скъпият приз е бил изтърван по стълбите от развеселената и пийнала банда, което е наранило едната му страна. Разумът обаче надвива и скоро Рийд паркира пред полицейско ръководство в Шефилд. В багажника на колата му е купата на Астън Вила. По-късно дежурният офицер Мик Грийноу си спомня: " Едно от нашите момчета влезе в контролната зала и сподели, че е пристигнал човек, който твърди, че носи купата на първенците. Казахме му да я донесе и по-късно той в действителност се появи през клатещите се порти с купата. Тя беше с лентички с цветовете на Астън Вила ".

Друг от полицейските чиновници – Греъм Раг, звъни мигновено в ръководството в Уест Мидландс, с цел да уведоми сътрудниците си за находката. От Бирмингам дават отговор без да чуват, че сега нямат време за нищо, тъй като се занимават със незабавен случай. Раг се досеща какъв е този случай и незабавно оповестява: " Спокойно, купата е при нас ". От Бирмингам са изпратени няколко коли, които да приберат КЕШ-а на Вила. Естествено, до идването им ченгетата в Шефилд се снимат предостатъчно с Ушатата. Именно намирането на тези фотоси след години води до разплитане на тайната – по какъв начин изчезва наградата и по какъв начин е открит. Не е ясно каква е ориста на Ейдриън Рийд. Според съквартиранта му от началото на 80-те години - Роджър Грей, той умира в автомобилна злополука в по-ново време.

През годините най-ценният трофей в европейския клубен футбол има друга орис. Tака да вземем за пример през 2003 година Андрий Шевченко носи извоюваната от Милан купа при паметника на своя преподавател Валерий Лобановски в Киев. През 2016 година пък Христо Стоичков взима първата КЕШ на Барселона от музея на " Камп Ноу " и я подвига пред централната естрада на стадион " Васил Левски " по време на шоуто за 50-годишнината му. Няма обаче различен липсващ КЕШ с изключение на този на Астън Вила. За благополучие на клуба от Бирмингам историята приключва с хепиенд.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР