Това е най-големият атлас в света. Създаден е през 1660

...
Това е най-големият атлас в света. Създаден е през 1660
Коментари Харесай

Най-големият атлас на света!

Това е най-големият атлас в света. Създаден е през 1660 година и е дело на холандския принц Йохан Мориц декор Насау-Зиген (Johan Maurits van Nassau-Siegen), само че е кръстен на търговеца Йоханес Кленке (Johannes Klencke), който през 1660 година го сервира като подарък на английския крал Чарлс II в чест на възобновяване му на трона.

Легендата гласи, че холандската делегация, най-вече формирана от търговци на захар, е имала за цел да обезпечи преференциална комерсиална договорка с Англия като подари този атлас на английския крал, прочут със пристрастеността си по картите. Атласът съставлява сбирка от карти, предопределени да бъдат изкарани от книгата и изложени на стените. Съдържа 37 карти, обхващащи цялото географско знание в Европа по това време - Британия и другите европейски страни, Бразилия, Южна Азия и Светите земи, ситуирани върху 39 красиво украсени, подробни и изрисувани платна.



Чарлс II харесва подаръка толкоз доста, че го резервира измежду най-ценните си притежания в " Кабинета и Гардероба на полезностите " в Уайтхол. Там е бил защитаван до 1828 година, когато крал Джордж III предава големия атлас на Британския музей като част от огромно подаяние на карти и атласи. Атласът бива възобновен през 50-те години и сега се съхранява в клона на музея за антикварни карти. Тъй като е прекомерно остарял и неповторим, Атласът Klencke не е изложен за гости.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР