Това е може би най-скъпият хип-хоп фестивал, правен досега, поради

...
Това е може би най-скъпият хип-хоп фестивал, правен досега, поради
Коментари Харесай

Георги Енчев: Хип-хопът отдавна заслужаваше своя голям фестивал в България и той ще е в Бургас

Това е може би най-скъпият хип-хоп фестивал, юридически до момента, заради обстоятелството, че събира най-големите имена на една сцена, което са може би над 40 реализатори, споделя рапърът

Без значение дали сте деца на 90-те или на новото хилядолетие, сигурно има най-малко един хип-хоп реализатор, белязал детството ви. Вероятността да са повече е доста огромна. Знаете им римите и албумите. Пускали сте си ги,
когато ви е било безпределно радостно или когато ви е трябвало да се надъхате за нещо, или когато сте търсили думи, в които да се разпознаете, когато ви е било мъчно, написа

Сега всички обичани реализатори на българските хип-хоп почитатели се събират под необятната шапка на първото издание на огромния ЕГАСИ ФЕСТА. На 25-ти и 26 август над 40 реализатори от остарялата и новата българска хипхоп школа ще се качат на сцената фестивала на Морска гара в Бургас. Малко повече за събитието ни споделя Георги Енчев – един от уредниците и изпълнителите на ЕГАСИ ФЕСТА.

- Kак решихте да вършиме толкоз огромен фест – над 40 реализатори за два дни?

- В България има два съществени стила музика, които преобладават в последните може би над 15 години. Хип-хопът е един от тях, само че той постоянно е много неглижиран, а действително един от двата най-слушани жанра в България и заслужава артистите, които основават музика в него, да имат своя огромен фестивал. Пък и все още подобен огромен конгрес не е имало, като изключим „ Чудовищата на българския рап “ през 1995 година в София, когато прохождаше тази просвета в България и след като са минали близо 30 години. Отдавна имам концепция да направя подобен фестивал. Тя откри поддръжка в лицето на моите сътрудници от Фестивал.бг в Бургас и 2Е music, които се сплотиха особено за организирането на ЕГАСИ ФЕСТА във Fest2You.

И взехме решение тъкмо в Бургас да се състои – на Морска гара, на пристанището, първото издание на „ ЕГАСИ ФЕСТА “ – специфичен фестивал за хип-хоп и градски просвета, разграничен на два тематични дни. В първия са остарялата школа, а във втория ден са всички нови актьори. Има тематична разлика, по тази причина взехме решение да подредим лайн-ъпа по този метод. Новите актьори творят главно в ров и дрил, които са напълно разнообразни жанрове от това, което вършат Румънеца и Енчев,
Гумени глави, Спенс, Слим, Лора (Караджова, б.а.), GoodSlav, Ndoe и така нататък Хип-хопът, макар че някои към момента го назовават рап, въпреки от дълго време да не се назовава по този начин, има пъклен доста подстилове и е просвета, която включва в себе си най-различни форми на изкуство. Като почнеш с диджействането, графитите, танците и музиката, бийтбокса… Има доста, доста неща, които влизат в хип-хоп културата. Според мен беше извънредно време да има подобен фестивал, който, дай боже, да се трансформира в традиция, а за какво не да има и софийско издание.

- Какво друго от културата ще има в тези два дни на фестивала?

- Ще се опитаме да създадем най-големия клуб навън. Фестивалните площи на пристанището ще се трансфорат след концерта в 10 декара клуб на брега на морето. В случая не целим да покажем всички лица на хип-хоп културата, а по-скоро да сложим началото на една традиция и да стартираме да представяме тази просвета по нужния метод – задоволително огромно, с цел да бъде забелязана от доста хора, и да качим хип-хопа където му е мястото – в челните позиции на музиката в България. Наистина има пъклен доста актьори в този жанр, и то с много огромно въздействие. Хиляди деца порастват с тази музика. Адски доста възрастни също не престават да я слушат. И по тази причина хип-хопът би трябвало да има своето уместно наличие на културната карта.

- А очаквате ли друга аудитория в двата дни?

Има доста огромен интерес към старите групи. Което е първата изненада. Нормално е огромният интерес да бъде към всички, които сега творят и са на върха. И това е реалност, несъмнено, само че също по този начин е реалност, че има голяма носталгия по музиката, която дълги години взривяваше клубовете. Така че обратно на всякаква логичност старите имена будят също голям интерес, изключително групирани в подобен мащаб на една сцена. За първи път събираме R&B Records и Sniper Revords на една сцена. Диджеите са също са измежду огромните звезди в жанра – Marti G, Dian Solo, DJ FED. Това са три от най-големите имена в този жанр, които след края на концерта, до 3:00–4:00 ранна заран ще забавляват публиката. ЕГАСИ ФЕСТА е хибриден формат, не е просто концерт, който завършва и ти си тръгваш. Когато свърши концертът, стартира шоуто на диджеите. Очаква се от 18:00 до към 3:00–4:00 в ранната заран да бъде мега крепко развлечение.

- Какво е най-трудното в организацията на този фестивал?

- Това е може би най-скъпият хип-хоп фестивал, юридически до момента, заради обстоятелството, че събира най-големите имена на една сцена, което са може би над 40 реализатори. Всеки може да счита какво коства това. Да не приказваме, че въпреки всичко има и доста, доста спомагателни разноски по един подобен огромен план. Така че организационно той не е по никакъв начин елементарна работа. Честно казано, не си припомням дали Гумени глави и Спенс са пяли на една сцена. Това бяха два враждуващи лагера преди време. През дистанцията на времето ще бъде доста крепко да забележим най-големите врагове на една сцена. Надявам се томахавката да е заровена от дълго време. Във втория ден на сцената ще се качат всички огромни имена от новите реализатори: Fyre, Боро Първи, Dim4ou, Mom4eto, Явката DLG, който е жива легенда в последните години, Секта, който всички дефинират като българския Еминем, Djaany, PG и Drink, Gocata, Theo, DJ Pokera – пъклен доста млади, модерни имена. Ще поканим и Пламен Любенов, който завоюва „ България, търси гений “ с хип-хоп танца си в инвалидна количка. Той съгласно мен дава доста огромен смисъл на събитието, тъй като хип-хоп музиката прави това – дава живот, дава сила, дава пристрастеност.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР