Това е много тежък посттравматичен стрес, който остава за цял

...
Това е много тежък посттравматичен стрес, който остава за цял
Коментари Харесай

Психиатърът Веселин Герев: Имаме завършен психопат - ако не бъде смазан от закона, ще бъде окрилен

„ Това е доста тежък посттравматичен стрес, който остава за цялостен живот. Представете си обезобразен човек – с толкоз доста белези. Дори единствено поглеждайки белезите си, той ще претърпява ужаса от тази психотравмена обстановка. Посттравматичният стрес е един доживотен отпечатък ".

Това сподели пред bTV психиатърът Веселин Герев, откакто 18-годишно момиче беше нападнато от приятеля си с макетно ножче и получи повече от 400 шева на порезните си рани.

" Раните ще заздравеят, белезите и посттравматичният стрес ще останат, ще съпътства дамата като нейна сянка “, уточни той.

„ Като преглеждам досието на причинителя, това е един приключен умопобъркан. Всички дейности против него в този момент вместо да го усмирят, те ще го разгневят и разярят още повече. Ако той не усети цялата мощ на закона и цялото отрицателно отношение на обществото, резултатът ще бъде безусловно нулев. Промяната зависи от всички нас. Зависи какви ще бъдат експертизите “, сподели още експертът.

„ Психопатът се отглежда – първо в фамилията, след това от обществото, толериращо неговите нападателни прояви. Вербалната му експанзия минава във физическа разпра. Когато същият този умопобъркан не бъде смачкан с цялата мощ на закона, това го окрилява да прави същите прояви, а възприятията за безотговорност му дава още повече храброст и смелост да извърши доста по-тежки закононарушения. Докога по общество ще действаме по следствието, а не по първопричината. Трябва да обявим война на експанзията във всичките ѝ форми. Трябва да възпитаме нашите деца да нямат никаква толерантност към такава. Отглеждането на психопата стана едно фамилно дело. Ако продължаваме в същия жанр на образование и фамилни полезности, след 20 години животът няма да е търпим – за всеки ъгъл ще дебне по един подобен “, уточни доктор Герев.

Той уточни още, че има клиенти мъже, които също са жертва на домашно принуждение.

„ Наказанието зависи от самата подготовка на осъщественото. Единственият, който може да поддържа да повдига и да поддържа обвиняването, е прокуратурата. Съдът няма право “, уточни юристът по наказателно право Полина Велчева, която е работила по сходни случаи.

„ Законът по този начин е изработен и беше признат по този начин орязан, че може да има пояснение. Когато нещо може да бъде тълкувано като лека телесна, междинна телесна и тежка телесна щета, съдиите доста постоянно могат да бъдат вързани от локалните главорези. За мен казусът идва от тълкуването. Политиците, които се опълчиха на закона, който беше идеално основан от една министърка, и го орязаха. Когато дамата е бита, тя отива и подава тъжба, а по-късно би трябвало да може да се скрие. Имам прочут случай към мен на жена, която се скрива с детето си и напуща местонахождението им, тя по-късно би трябвало да се върне, тъй като бащата би трябвало да си вижда детето. Той я пребива от пердах с юмруци и тя си отдръпва жалбата, а страната стопира. Четири партии орязаха закона – не знам по какви аргументи “, разяснява актрисата Яна Маринова.

„ Трябва да се мисли и в една друга посока, която нашият закон не планува – последствията от психическия тормоз, принуждение. Психическият тормоз може да има непоправими вреди. В Наказателния кодекс няма правна рамка за тези последствия, има единствено са физическото принуждение “, уточни Полина Велчева.

„ Много е значимо какви доказателства се събират в самия развой. Ако могат да бъдат събрани, това ще докара до изхода, който чака цялото общество. Прокуратурата към този момент работи от един месец, а от два дни има още един наблюдаващ прокурор. Мисля, че този случай ще има добър излаз “, разяснява още тя.

„ Три от съдебно-медицинските експертизи са подготвени, две още се изчаква, материалите би трябвало да се изпратят в София “, изясни Полина Велчева.

Според Яна Маринова при домашно принуждение единственият излаз е бягството – място, на което да можеш да се скриеш. „ Никой прокурор или арбитър не може да те резервира, в случай че локалният палач ти е хвърлил око и в случай че нямаш нужните връзки. Внесеният закон от началото на годината, би трябвало да бъде върнат с нужните ремонти “, уточни актрисата.

Тя показа, че е била 16-годишна, когато приятелят ѝ я е заплашвал, че ще убие цялото ѝ семейство. Затова тя трябвало да измисли история пред полицията, когато е била простреляна.

„ Аз съумях да избягам, когато открих връзки “, показва Яна и добави, че към четири месеца е стояла в капан.

„ Направете по-лесно бягството. Когато подадеш жалбата, да можеш да се скриеш с детето си и да не би трябвало да се връщаш поради наставнически права “, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР