Това е много добра новина, която чакаме от дълго време.

...
Това е много добра новина, която чакаме от дълго време.
Коментари Харесай

Браншът очаква приемането ни в Шенген да отпуши туризма

" Това е доста добра вест, която чакаме отдавна. Влизането ни в Шенген ще улесни напредването главно на задгранични туристи от страни отвън Европейски Съюз, които посещават България. До момента имаше спънки и в доста случаи те избираха други дестинации точно поради затрудненото влизане и визовите условия ". 

Това разяснява пред БНР Димитрина Горанова - ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници, след решението на Нидерландия, която даде " зелена светлина " за участието ни в Шенген.

За трагичния случай в Прага от нощес, тя означи, че туризмът е извънредно сензитивен на всичко, което се случва към нас, а отрицателният резултат се усеща незабавно.

" Прага е една много търсена дестинация от българите, изключително към Коледа и Нова година. Ще има отлив от търсенето на тази дестинация. Всеки пък, когато се случи някакъв случай, туристите имат време да се окопитят, да усетят сигурност в пътуванията и минава едно време на застой ". 

" Успяхме да се преборим с всички трудности и протичащото се към нас и в света през тази година, което не беше малко, и да приключим годината с едни относително положителни резултати. Има още какво да се желае, изключително за входящия туризъм, с цел да достигнем предпандемичните равнища ", заключи Горанова за изминаващата година.

Според нея има положителни знаци за предстоящ триумф. Тя регистрира, че с най-бърз ритъм се развива СПА туризмът, който през последните 2 години е отчел рекордни индикатори. По думите й културният туризъм е този, който се възвръща с най-бавни темпове. 

В предаването " Преди всички " Горанова уточни какво би трябвало да се промени във връзка с рекламата на българския туристически артикул. По думите й би трябвало да се търсят от ден на ден способи за непосредствено финансиране към пазари, които имат капацитет за развиване на туризма в България. Трябва да се търсят механизми за по-голяма еластичност и съответна и навременна реклама, с цел да не изоставаме от конкурентните ни пазари, добави тя. 

За сектора е нужна предвидимост, съобщи Димитрина Горанова и още веднъж моли за това. Тя означи обстановката с ДДС-то за туроператорите. Според нея по-ниската ставка би трябвало да остане до края на 2024 г.

Горанова посочи положителния разговор с Министерството на туризма. Но акцентира, че политическата неустойчивост въздейства извънредно доста на бранша. Имаме потребност от дълготрайна визия за развиване на сектора, безапелационна бе тя. 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР