Това е корупция, но никой не говори за нея“: Как

...
Това е корупция, но никой не говори за нея“: Как
Коментари Харесай

Ученическото разследване, което разпали скандала със Стъки и милионите раздавани от Кралев |

„ Това е корупция, само че никой не приказва за нея “: Как милиони левове за юношески действия потъват всяка година.

Това е заглавието на журналистическо следствие с автор Кристиян Юлзари, възпитаник в АЕГ „ Гео Милев “, гр. Русе., което е оповестено в scoolmedia.com. Материалът за раздаването на парите за юношески действия от някогашния министър на спорта на Красен Кралев на близки до властта лица измежду които уредникът на митинги в отбрана на Борисов Станислав Недков-Стъки, доведоха до още.

Scoolmedia.com е платформа за ученическа публицистика, която е част от самодейността „ Медийна просветеност в класната стая “ на Асоциацията на Европейските Журналисти – България в партньорство с Българо-американската комисия за учебен продан “Фулбрайт ” и Фондация Америка за България. Тя има за цел да развие уменията на българските възпитаници да преценят, проучват сериозно, поясняват и проучват информация посредством стратегия за медийна просветеност. Публикуваме цялото следствие със единодушието на редакцията:

Къде и защо отиват парите, които страната взема от хазартните бизнеси, с цел да развива действия по предварителна защита на зависимости измежду младежите? Кои са неправителствените организации, които получават лъвския къс от тези средства? Ефективни ли са рекламните клипове и акции като способ за битка със зависимостите и експанзията? Нашият създател Кристиян Юлзари потърси отговор на тези въпроси в свое следствие за изразходването на парите по Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за хазарта, ръководена от Министерството на младежта и спорта. Работата по следствието продължи повече от два месеца, като разкритията са направени без значение от в. „ Банкер ”, който също разгласява следствие по тематиката в петък.

Всяка година милиони левове публични средства се преразпределят по непрогледен метод от Министерството на младежта и спорта към неправителствени организации и спортни клубове, с цел да реализират осведомителни акции за предварителна защита на зависимостите и експанзията измежду младежите със противоречив резултат. За това те получават стотици хиляди левове, откри следствие на sCOOL Media.

Става въпрос за така наречен Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за
хазарта (НПИМД), чийто бюджет се образува от наложителните годишни вноски на операторите на хазартни услуги за обществено отговорно държание.

Идеята на програмата е, че заради евентуално нездравословния резултат на
хазарта върху младежите, хазартните бизнеси би трябвало да отделят средства от годишната си облага, с цел да подкрепят политиките за предварителна защита на зависимости измежду младежите. Подобни стратегии се ползват и в други европейски страни.

В взаимозависимост от облагите на хазартните оператори, по няколко милиона лв. годишно по закон следва да отидат за зареждане на НПИМД. През 2021 година съответно бюджетът на програмата възлиза на 5 405 000 лв., които се разпределят в три обособени посоки.

На фона на витаещите от години в общественото пространство съмнения за успеваемостта на НПИМД, институциите мълчат за това къде отиват парите от програмата, по какъв начин се харчат и какво е въздействието на финансираните акции.

675 000 лв. за предварителна защита посредством реклама

През месец март тази година, след извършена конкурсна процедура, по НПИМД са финансирани плановите оферти на общо 50 неправителствени организации. Измежду тях, несъмнено, има юношески организации и спортни клубове, които извършват плановете, за които са спечелили финансиране и съзнателно ги документират. Но има и други…

По първото – и най-щедро финансирано – направление, пари получават плановете на четири организации в социална изгода – Сдружение „ Спортен Клуб А-ТЕАМ “ – 674 991, лв., Сдружение „ Национална младежка мрежа “ – 675 000 лв., Фондация „ Евроскок “ – 674 993 лв. и Фондация “Повече от дом ” – 675 000 лв..

Според напътствията на НПИМД организациите следва да вложат получените средства в изработката на „ най-малко един рекламен клип, който да бъде излъчен в най-малко една национална медия, най-малко три интернет банера в най-малко осем онлайн медии и осведомителни материали в най-малко четири печатни медии “.

С други думи, от министерството борят зависимостите посредством скъпи рекламни акции, чиито резултат, както ще стане ясно по-долу, е противоречив и мъчно измерим.

Но в този момент назад към НПО-тата. Публичната активност на четирите организации, финансирани с лъвския къс от бюджета на програмата, е мъчно проследима, като някои от тях даже нямат интернет страници или потвърдена подготовка за работа с младежи.

Сдружение „ Спортен клуб A-TEAM “ да вземем за пример, чийто план е финансиран с 674 991 лв., не за първи път получава пари по НПИМД. Справка сподели, че от 2018 година до момента сдружението е усвоило над един милион лв..

За сметка на това A-TEAM ” не разполага със личен уеб страница, откъдето да стане ясно с какви действия се занимава сдружението. В Неправителствени организации портала също няма основна информация. От Търговския указател разбираме, че главната му активност е образуване, стимулиране и финансово подкрепяне на спортни прояви и мероприятия. Стопанската активност на „ A-TEAM ” е обвързвана със сърф учебно заведение в Арапя и известния авантюристичен парк X-Challenge Park в Царево.

До привършване на материала не успяхме да намерим оповестени осведомителни материали онлайн, основани с парите от тазгодишната стратегия.

За предходната година сдружението е получило финансиране от 200 000 лв. още веднъж по първото направление на програмата. От основаното тогава от „ А-TEAM ” наличие е разполагаем единствено един видеоклип, който е качен в YouTube и има едвам 800 гледания.

Проектът, за който при започване на 2021 година Сдружение „ Спортен Клуб А-TEAM “ получи 675 000 лв., е по същото първо направление, което ще рече, че организацията ще направи нови, сходни на миналогодишните видеоклип, интернет банери и осведомителни материали, само че този път за три пъти повече пари.

sCOOL Media потърси за коментар Веселин Деспотов, който съгласно Търговския указател е ръководител на УС на организацията. Той обаче изясни, че от три години е упълномощил компания „ ПРИОРИТИ КОНСУЛТИНГ “ ООД да прави дейностите, финансирани по НПИМД. Оттам дадоха обещание да отговорят документално на поставение от sCOOL Media въпроси, само че до приключването на материала не беше получен отговор.

Първенци по „ асимилиране ”

Сдружение „ Национална младежка мрежа “ също е измежду първенците по усвоени пари от НПИМД с общо над 1.3 милиона лв. от 2018 година насам. Оттогава до момента техните планове годишно са печелили финансиране по първото направление. Организацията разполага с блог, на който може да бъде открита къса информация за плановете, които извършва.

В ръководството на организацията е Филип Симеонов Кирев, който до 2017 година е бил шеф на политическия кабинет в Министерството на стопанската система и по едно и също време с това беше член на Съвета на шефовете в София Тех Парк. Към момента Кирев е редови член на Съюза на демократичните сили (СДС), където до 2018 година е заемал поста на основен секретар на партията.

Потърсен за коментар, той отхвърли политическата му активност да има нещо общо с годишното финансиране на „ Национална младежка мрежа “ по НПИМД.

Сред останалите членове на Национална младежка мрежа са някогашния член на УС на Българска национална телевизия Даниел Калчев и Виолета Чавдарова, която беше в листата на Българска социалистическа партия за евроизборите през 2007 година.

Успяхме да открием Фейсбук страниците на акциите на „ Национална младежка мрежа ” от 2019 година и 2020 година Едната има 140 лайкове, а другата – 161. Същевременно в акциите са били вложени надлежно 250 000 лв. и 272 100 лв..

„ Целта на тези планове не е Фейсбук акция. Разбира се, обикновено е да има страница във Фейсбук, само че това не е всичко. “, сподели в телефонен диалог Филип Кирев и изясни, че напълно дребна част от финансирането отива за разпространяване на акцията в обществените мрежи. По негови думи средствата са били изхарчени главно за основаването на по един рекламен клип за всяка от двете акции, само че не посочи в кои медии са били излъчени те, с изключение на по Дарик радио, и дали все още те са налични онлайн.

Според Кирев изпълнените планове от 2019 година и 2020 година са „ основали задоволително за цената си “.

След изявлението ни с ръководителя на Сдружение „ Национална младежка мрежа “ във Фейсбук страницата на тазгодишната акция стартира да се разгласява всекидневно наличие.

Според изискванията за кандидатстване по стратегиите за младежта право да получи финансиране има всяка организация в социална изгода, която „ има за цел и/или предмет на активност реализиране на юношески действия “.

На процедура обаче финансиране от 675 хиляди лв. е получила и Фондация „ Повече от дом “, която съгласно Търговския указател се занимава с „ действия по даване на обществени услуги за възрастни хора, самотни хора, хора с увреждания от разнообразни възрастови групи, както и представители на етнически общности (…) “.

От годишните ѝ доклади се вижда, че сред 2009 година и 2015 година организацията не е правила никаква активност. Отчетите за интервала 2016г.-2020 година не са обществено налични.

В рамките на телефонно изявление председателката на фондацията Дария Илиева ни даде обещание информация за активността на организацията след 2015 година, само че до привършване на материала такава не ни беше изпратена.

Попитана дали организация, чиято съществена активност е „ даване на обществени услуги за възрастни хора (…) “ има потенциал да организира рекламна акция за предварителна защита на зависимостите измежду младежите, Илиева се обоснова с активността в областта на рекламата на компания „ Адвертех “ ООД, чийто съсобственик е точно тя.

Според регистъра на уеб страницата за проверяваща публицистика Bird.bg сдружението има зад тила си една социална поръчка на стойност 144 781 лева през 2013 година, както и е било бенефициент по план от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.

По-интересна обаче е професионалната биография на Радина Сергеева Иванова. До 14 април тази година тя е била член на управителния съвет по едно и също време на Фондация „ Повече от дом “ и Фондация „ Евроскок “, която също получи финансиране от 675 000 лева по първото направление на НПИМД при започване на тази година.

Дария Илиева не скри познанството си с Радина Иванова. „ Няма връзка (между двете фондации – бел. ред.). Просто преди години офисите ни бяха на един етаж. “, разяснява тя.

Имената на плановете, с които двете НПО-та печелят финансиране тази година са надлежно „ Здравей “ и „ Стоп на експанзията “. Към момента информация за акциите на двете организации може да се откри единствено в обществените мрежи ( и ).

Не липсват и прилики сред Фейсбук страниците на акциите. И двете са основани на една и съща дата (15 април), като наличието в тях е безусловно еднотипно.

До привършване на материала представителите на Фондация „ Евроскок “ не изпратиха мнение по проблема.

Другите печеливши

По второто и третото направление на програмата сумите, които се дават са доста по-малки. Проследяването на това какво се прави с тях също е надалеч по-лесно. Въпреки това и там не липсват забавни бенефициенти.

По Направление 3, да вземем за пример, финансиране е получил планът на Сдружение „ Младежки глас “. Председател на Управителния съвет на организацията е общинският консултант от ГЕРБ в Бургас Тодор Йосифов. В УС членуват още брачната половинка на Йосифов Христина Недева, регионалният координатор на младежкото ГЕРБ в Бургас, Николай Василев, и Камелия Димитрова – също член на младежкото ГЕРБ. За разлика от други бенефициенти, обаче, „ Младежки глас “ развива дейна активност в посока ангажиране на младежите в Бургас и района.

Сред спечелилите планове по второто направление е и този на Българската федерация по ММА, чийто ръководител е Станислав Недков, прочут и като Стъки. Той е открит последовател на ГЕРБ. Наскоро Недков даже провежда контрапротест в поддръжка на ръководството на Бойко Борисов. От страницата на акцията във Фейсбук, чието финансиране се равнява на 118 073 лв., се виждат само фотоси от спортни тренировки, каквато е и главната активност на федерацията.

Всъщност обичайно всяка година най-малко половината от финансираните организации са спортни клубове. Спортните действия са незаместим инструмент за активизиране на младежите във всяка младежка политика.

Нужно е да се види обаче дали парите от програмата оказват помощ на всеобщия спорт да стане в действителност всеобщ и наличен за младежите или просто това е дупка в бюджета на даден състезателен клуб, която Програмата запълва. За да се случи това, би трябвало да се наблюдава в детайли дали и какво е било направено с получените пари от предходните четири издания на НПИМД. Такъв разбор обаче липсва.

Измерими резултати?

Съществен проблем е, че при замисъла на програмата не са заложени дълготрайни и проследими във времето цели и знаци, посредством които да се оцени година по година какво влияние оказва тя върху младежите.

Иначе казано, за петгодишното битие на НПИМД, от 2017 година до момента, не е изработен нито един обстоен разбор дали популяризираното в медиите наличие и другите действия по програмата водят до някакъв тип предварителна защита.

Частта с предстоящите резултати, разказани от спортното ведомство, е повече от сбита – „ бистрота при осъществяването ”, „ позитивна социална настройка ”, „ включване на допустимо максимален брой хора в дейностите ” и прочие За разлика от предходни години, през 2021 година даже липсва условие за най-малък брой достигнати хора от всеки план.

Единственото обвързване на Министерството на младежта и спорта е след края на всяка годишна стратегия да разгласява информация с количествени стойности за брой достигнати младежи, брой образования, брой семинари и така нататък

„ Следенето на тези знаци не е обвързано с работещ механизъм, който да наблюдава връзката сред постигнатите резултати и заложените цели и да мери резултатите от извършената политика. “ се споделя в отчет за младежката политика на Националния юношески конгрес и Фондация „ Фридрих Еберт “ от 2020 година

В нарушаване на настояща разпоредба, съществува действителна опция финансиране да получат и претенденти, които в никакъв случай до момента да не са имали допир с младежи. Това е реалност, с помощта на разминаването сред Наредба №5 от 11 август 2016 година, която регламентира процедурата по асортимент на бенефициери за двете национални юношески стратегии, и Условията за кандидатстване по НПИМД.

Според Наредбата право да кандидатства има всяка организация в социална изгода, която „ има за цел и/или предмет на активност реализиране на юношески действия “. Във втория документ това изречение липсва.

На какъв принцип се отсяват организациите?

Преглеждайки листата на утвърдените и неодобрени планови оферти, прави усещане, че 40% или 51 плана от общо 128 подадени са отпаднали по аршин административно противоречие. Това ще рече, че оценяващата комисия е разкрила механически грешки в плановата документи на близо половината от организациите.

От Министерството на младежта и спорта отхвърлиха да дават по Закона за достъп до социална информация плановата документи на финансираните организации през тази година, защото съгласно тях тя е обект на авторско право.

От наличните онлайн документи липсва обаче основна информация, като това какви са претекстовете за отпадането или надлежно финансирането на всяко едно от плановите оферти, кои са членовете на оценяващата комисия, както и дали е налице спор на ползи.

Последните два въпроса са подбудени от решението на тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев да разпореди разглеждането, оценката и класирането на плановите оферти на вътрешни специалисти, а не каквато е всеобщата процедура – това да се делегира на самостоятелни оценители.

Какво споделят отхвърлените?

Едно от отпадналите планови оферти на стадий „ Административно сходство “ през тази година е това на „ ИМКА-Габрово ”. „ За разлика от предходни години, в този момент даже не ни беше дадена опция да потвърдим, спорен или нещо друго. “, разяснява представител на неправителствената организация и споделя, че за класирането екипът е научил от уеб страницата на министерството, а не както би трябвало да бъде – с публично писмо от ведомството до седем дни след обявяване на класирането.

sCOOL Media се свърза и с други организации, отхвърлени на стадий административно сходство, които също споделиха, че не са били осведомени документално в период за развоя от извършеното класиране, нито пък за какво пректът им отпада още на първия стадий.

В последна сметка всички НПО-та получават писмена заповед, в която са осведомени, че плановите им оферти са отхвърлени, издадена на 28 април. Тоест, близо два месеца след одобряването на протокола с класирането от някогашния към този момент министър Красен Кралев и към месец откакто всички контракти за осъществяване на утвърдените планови оферти са подписани.

Поставени пред приключен факт, организациите официално могат и да апелират класирането, само че това не би трансформирало нищо.

Оказва се, че въпросителни към НПИМД има още от самото ѝ начало през 2017 година, когато Сдружение „ Възможности без граници “ прави несполучлив опит да кандидатства за финансиране. Оттогава насам екипът на организацията отхвърля да приготвя планови оферти по програмата, тъй като го намира за „ безсмислено “. „ Ние не се класирахме, не тъй като планът ни беше с ниско качество. Не се класирахме по административно сходство, което значи, че не сме си подредили документите и не сме подписали и подпечатали, каквото би трябвало “, споделя Мария Алкалай.

И добавя: „ Организациите се отстрелват по линия на административното сходство. Остават единствено доближени организации и спортни клубове и по-късно им преразпределят запас (пари – бел. ред.). Това е чиста корупция, само че никой не приказва за нея. “

Качествен план за две седмици – допустимо ли е?

Всички организации, с които sCOOL Media беседва, споделят и за различен проблем – невъзможността да се приготви първокласен план за толкоз огромно финансиране и респективно доста действия за по-малко от две седмици.

Срокът, в който организации можеха да подадат документи за тазгодишното издание на НПИМД, беше до 27 януари 2021 година Информация за конкурсната процедура беше оповестена на на Националната осведомителна система за младежта на 12 януари. Едва няколко дни по-късно обявата се появи и на други места в медийното пространство.

Поглед към предходните издания на НПИМД демонстрира, че това не е казус. В годините обратно информацията за конкурсната процедура обичайно се появява няколко дни преди приключването на периодите за подаване на документи.

Слонът в стаята

По думите на специалист от младежкия бранш, предпочел да резервира анонимност, един от проблемите с младежката политика е, че нейното влияние е трудноизмеримои доста дълготрайно и точно по тази причина “нашите институции желаят да дават пари на техни доближени организации и да не се занимават с следене. “.

Според отчета „ Младежката политика в България – провокации и вероятности “ от 2020 година „ Раздаването на средства е нужна мярка за попречване на изключването на избрани групи и стимулирането им да бъдат дейна част от обществото, само че не е задоволителна и има слаб резултат в дълготраен проект за предварителна защита на общественото изключване, изключително в случай че естеството на финансовата мярка е обезщетително, а не стимулиращо развиване и присъединяване. “.

sCOOL Media потърси коментар от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. До привършване на материала оттова не изпратиха отговор.

„ Никаква реклама не работи съответно за предварителната защита на зависимостите. Очевидно е, че това не работи, тъй като статистиката за зависимостите става все по-лоша и наливането в подобен вид „ предварителна защита “ е покрай закононарушението. “, разяснява Юлия Георгиева от Центъра за хуманни политики, която от години се бори против наркотичните зависимости, и добавя:

„ Качествената предварителна защита се насочва непосредствено към хората, които имат потребност, а не към цялата общественост. “

Що се отнася до Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за
хазарта, през нея от 2017 година до момента са разпределени общо 13 405 000 лв.. За всичкото това време липсва съответен отговор от институциите какви са постигнатите резултати и оправдават ли те влаганите в продължение на пет години милиони левове публични средства.

Тези сведения са нужни най-малкото, с цел да стане ясно дали има смисъл НПИМД да продължи да действа, само че при доста по-ясни условия за кандидатстване и бистрота или е по-разумно да се намерения за нов метод за поощряване на отговорно държание измежду младежите в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР