Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ

...
Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ
Коментари Харесай

Показаха първата истинска снимка на черна дупка

Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ за черната дупка M87, първият действителен облик на черна дупка. Учените демонстрирах облика от наблюдаване на центъра на галактиката M87 и е дебют на " Хоризонт на събитията ", разказан от учените като " страшилище ".

Изображението демонстрира ослепителен пръстен, завършен като огън в интензивната гравитация към черна дупка, която е 6,5 милиарда пъти по-масивна от Слънцето.

Представянето е на едновременни конференции във Вашингтон, Брюксел, Сантяго, Шанхай, Тайпе, Токио, Европейска комисия, Европейски съвет за научни проучвания и планът Event Horizon Telescope.

Черната дупка е снимана от мрежа от осем телескопа по целия свят. Подробности са оповестени в Astrophysical Journal Letters. М87 - се намира в центъра на прилежащата вселена Дева А, намираща се на 54 милиона светлинни години от Земята.

" Това, което виждаме, е по-голямо от цялата ни Слънчева система ", разяснява пред БиБиСи проф. Хйно Фалке от университета Радбауд в Холандия.

" Това е една от най-тежките черни дупки, които считаме, че съществуват. Това е безусловно страшилище, първенец в тежка категория на черните дупки във Вселената. "

" Това, което виждате, е доказателство за Хоризонт на събитията. Това е най-сериозното доказателство за съществуването на черни дупки ", разяснява астрофизикът Шепърд Долмън, шеф на плана в Центъра за астрофизика, Харвард и Смитсониън.

" Това е огромен ден за астрофизиката. Виждаме невидимото ", разяснява Франс Кордова, шеф на Националната научна фондация на Съединени американски щати.

Образът съответствува с това, което теоретичните физици и в действителност холивудските режисьори допускат за черните дупки, изяснява доктор Зири Юнси, от University College London.

" Въпреки че са релативно елементарни обекти, черните дупки повдигат някои от най-сложните въпроси за естеството на пространството и времето и в последна сметка за нашето битие ", добавя той.

" Забележително е, че изображението, което следим, е толкоз сходно с това, което получаваме от нашите теоретични калкулации. Досега наподобява, че Айнщайн още веднъж е прав ".

Наличието на този първи действителен облик ще даде опция на учените да изследват повече тези мистериозни обекти. Те се стремят да схванат методите, по които черната дупка се отклонява от това, което се чака от физиката.

Никой не знае по какъв начин тъкмо се основава яркият пръстен към дупката. Още по-интригуващ е въпросът какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка.

Екипът също пресъздава свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата вселена - Млечния път.

Колкото и необичайно да звучи, това е по-трудно, в сравнение с да се получи изображение от далечна вселена.

Това е по този начин, тъй като по някаква незнайна причина " огненият пръстен " към черната дупка в сърцето на Млечния път е по-малък и по-слаб. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР