Това е историята на една от най-впечатляващите певици и барабанистки

...
Това е историята на една от най-впечатляващите певици и барабанистки
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как анорексията погуби една от най-фамозните певици и барабанистки

Това е историята на една от най-впечатляващите певици и барабанистки от златни музикални години. И провокира задълбочено изследване за рисковете от анорексията и други хранителни разстройства.

С техните запаметяващи се поп шлагери и красиви мелодии и аранжименти, The Carpenters са една от най-успешните групи на 70-те години. Те си остават измежду най-продаваните реализатори с техните над 100 млн. продадени албуми и шлагери като Close to You, Only Yesterday and Please Mr Postman.

Дуетът се състои от певицата и барабанистка Карън Карпентър и нейния по-голям брат Ричард. Въпреки огромните музикални достижения, краят за Карън е драматичен и идва през 1983 година Тогава тя умира единствено на 32 години в резултат на затруднения от анорексия. Оттам нататък постигнатото от нея се прави оценка от ден на ден, само че в същото време тя постоянно е представяна повече като жертва, оказала се подчинена на своето семейство и на безмилостната музикална промишленост.

. А въпреки че брат ѝ Ричард е водеща фигура при изработването на песните и аранжиментите, Карън е не по-малко значима в креативно отношение, както и като певица със своя характерен контраалтов глас, покриващ три октави.

На 15 години американката към този момент свири в своята учебна група и нейни идоли са джаз барабанисти като Джо Морело и Бъди Рич. „ Когато се захванах с барабаните, всички ме гледаха необичайно, само че не ме интересуваше “, споделя тя. Не е постоянно срещано момиче да придобие такива умения в барабаните, а още по-голяма необичайност е, когато ги съчетава с сходни вокални благоприятни условия. Карън и Ричард подписват с лейбъла A&M Records през 1969-а и още през идната година доближават върховете в класациите с шлагера си Close to You – тяхна версия на ария на Бърт Бакарах.

Следват още шлагери и около тях Карън се сблъсква с напън от страна на брат си и на звукозаписната компания да изостави барабаните, с цел да стои най-отпред на сцената, както е типично за една звездна певица. Това може да е разумно решение от комерсиална позиция, само че подценява нейните качества на инструменталист. „ Никога не съм я считала за дебела, само че тя имаше този комплекс “, спомня си режисьорката на видеоклиповете на The Carpenters Клеър Барън. „ Сега можеш да имаш огромен гъз и да си звезда, само че при дамите от 70-те беше друго. Всички, които направляваха кариерата на Карън, бяха мъже. Сигурен съм, че доста пъти е чувала „ Имаш огромен гъз “ от неверните хора “.

Хората към певицата виждат смяната в нея – тя стартира да става рисково слаба и не се храни. Но тогава към момента не е задоволително публикувана информацията за анорексията и заплахите от нея. През лятото на 1975 година Карън Карпентър се е стопила до едвам 41 кг и постъпва в болница. В идващите 8 години се стига до още няколко болнични престоя и вариране на тежестта, само че от самото начало Карън остава фокусирана върху кариерата си и не разрешава здравословното положение да спре музикалните ѝ действия.

. Докато нейният брат е отвън строя, Карън употребява случая да запише упорит солов албум и на 29 години потребността ѝ от самостоятелност се демонстрира все по-силно.

Певицата копнее за повече надзор върху своето лично изкуство и показва това посредством албума си – който обаче е отритнат от шефовете на A&M Records, смятащи го за прекомерно огромен финансов риск.

„ Тя беше на път да се освободи, само че още не беше свободна “, спомня си нейният някогашен другар и създател на песни Том Балър. „ С единия крайник тя си беше в старите Carpenters, а с другия в новата роля на Карън Карпентър. Сякаш плуваше против течението – или напряко нагоре против водопад “.

В последната година от живота си изпълнителката стартира да върви на терапия, с цел да лекува хроничната си анорексия. Но очевидно лекуването идва прекомерно късно и през септември 1982-ра е призната в незабавно поделение с тегло от единствено 34 кг. Смъртта настава заради сърдечна непълнота.

Случилото се със звезда от подобен диаметър дава мотив за доста по-голям публичен фокус върху рисковете от питателните разстойства и проблемите с душевното здраве. През живота си Карън Карпентър значително държи в загадка своята тежка борба, само че през днешния ден можете да чуете някои от най-популярните изпълнителки – като Тейлър Суифт, Лейди Гага и Холси – да подлагат на критика рисковото идеализиране на слабото тяло. За страдание, визията през 70-те, че анорексията е нещо срамно, способства за изолацията на Карън. Днес има задоволително индикации, че музикалната промишленост най-малко ненапълно се е трансформирала и информираността по отношение на рисковете се е подобрила. Все още обаче има какво да се направи по въпроса и припомнянето на историята на Карън е значимо за актуалните дами в която и да е сфера.

А въздействието ѝ върху куп модерни певици е показателно за нейния принос към музиката.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР