Това е историческо събитие, което ще открие нови възможности за

...
Това е историческо събитие, което ще открие нови възможности за
Коментари Харесай

Япония одобри първата в света самокопираща се РНК ваксина

Това е историческо събитие, което ще открие нови благоприятни условия за битка с разнообразни заболявания – от грипа до рака. Първата ваксина със независимо размножаваща се осведомителна РНК е утвърдена за лекуване на COVID-19 при възрастни. В бъдеще се планува технологията да бъде употребена за лекуване и на други рискови инфекции. За разлика от общоприетите РНК ваксини новият метод е по-ефективен и изисква по-малки дози лекарство.

Технологията на имунизациите с осведомителна РНК (мРНК) защищава от инфекции, като инструктира клетките да създават избрани протеини, които подтикват имунната система. Новата ваксина със самоамплифицираща се осведомителна РНК (saRNA) може сама да прави копия на мРНК, тъй че да се създават повече протеини. Това води до по-мощни имунни реакции и по-дълга дълготрайност на отбраната с по-ниски лекарствени дози.

Новата технология за имунизация със sa-mRNA към този момент е утвърдена в Япония, написа Nature. Първата в света самоамплифицираща се ваксина, наречена ARCT-154, ще се употребява за първична реваксинация и елементарна реваксинация против COVID-19 при възрастни.

Одобрението се основава на резултатите от клиничните изследвания с присъединяване на 16 000 доброволци, които демонстрират по-високо равнище на имуногенност и профил на сигурност спрямо към този момент стандартните мРНК препарати против COVID-19. Установено е, че ARCT-154 изисква от една десета до една шеста от количеството на лекарството спрямо другите реваксинации въз основата на РНК против COVID-19.

Намалените дози би трябвало да обезпечат обилни преимущества във връзка с рисковете от странични резултати. Потенциалът на имунизациите въз основата на sa-mRNA става все по-гъвкав и учените се надяват в най-скоро време да приложат технологията и против други болести – от херпес до рак: повече от дузина разнообразни кандидат-лекарства се изследват в границите на клинични изпитвания. ARCT-154 се чака да бъде утвърдена за приложимост в Европа през идната година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР