Това е исторически решение, което взехме и благодаря на всички

...
Това е исторически решение, което взехме и благодаря на всички
Коментари Харесай

Цветанов: Парламентарният контрол дава по-голяма прозрачност на Европол

Това е исторически решение, което взехме и благодаря на всички парламенти за консенсуса, който постигнахме и позицията, която изградихме с господин Моралес. С опцията да има парламентарен надзор на Европол даваме едно по-голямо присъединяване на национални парламенти за всичко обвързвано с тематика сигурност и контрола, който би трябвало да бъде реализиран. Това разяснява в " Денят стартира " Цветан Цветанова, зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на ПГ на ГЕРБ, който сподели, че сигурността не би трябвало да има политически нюанс и е доста задоволен от това, което са съумели да създадат с всички сътрудници от локалните парламенти.

" Всяка една държава-членка би трябвало да излъчи четирима народни представители, които да вземат участие в този парламентарен надзор, като тук включваме и комисията " ЛИБЕ " на Екологичен потенциал, съобщи той. - Хубаво е, че този резултат е действителен и се случи в София и оттук насетне реализирането на парламентарния надзор постоянно ще бъде по процедурните разпоредбите, които са признати в Българското председателство дружно със съпредседателството на Екологичен потенциал на Комисията " ЛИБЕ ".

По думите на Цветанов приказваме за един нов метод в активността на Европол и е извънредно задоволен, че с изключение на обичайните акценти - проведена престъпност, битка с тероризма, към този момент се поставя внимание на хакерските атаки и киберсигурността, тъй като в обществените мрежи са вероятни случаите на саморадикализацията.

Цветанов разяснява и новото, което следва да бъде осъществено в Европол: " В това многогодишно програмиране 2019 -2021 с изключение на интегритета, който би трябвало да има на всички национални бази и на всички европейски системи, приказваме за нов метод да може да се прави инспекция по данните, които има във всички системи. Той ще бъде т.нар кръстосано регулиране за всяко едно лице. "

За интервала, в който България не е била благонадежден сътрудник на Европол, по думите на Цветанов, единствените две условия към него и страната ни, са били,че България не споделя информация и че има много чиновници, които към този момент имат оперативни данни, че те изнасят тази информация. Цветанов оцени като доста положително съдействието сред България и Европол. " Има български представител и обмяната на информация към този момент е непрекъсната. ", сподели Цветанов.

За това какво следва след Брекзит Цветанов съобщи, че Англия е една от най-хубавите системи за сигурност и това, което е притеснително, е какво се случва с доставчика на тази значима информация за системи за сигурност на Европейски Съюз. Той изрази вяра, че с въвеждането на този парламентарен надзор на Европол тази тематика ще може да бъде дискутирана на равнище представители от национални парламенти и от Екологичен потенциал.

Според Цветанов шерването на информация, граденето на доверие и евроатлантическата ориентировка на Западните Балкани ще бъдат извънредно значими, тъй като съгласно него няма бели празни полета в Европа и Западните Балкани са част от нея.

В студиото на Българска национална телевизия Цветанов призна още, че Европол е имал значителен принос при следствието на атентата в Бургас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР