Това е исторически референдум за Ирак, каза в интервю за

...
Това е исторически референдум за Ирак, каза в интервю за
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Това е исторически референдум за Ирак


Това е исторически референдум за Ирак, сподели в изявление за предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт " проф. Владимир Чуков :

Това е осми опит на кюрдите, от началото на предишния век, да открият своя страна. Това е първият референдум изобщо в историята на кюрдите като инструмент за основаване на страна. Кюрдите на процедура имат своя страна с всички белези на държавността, само че нямат интернационално самопризнание и в действителност сега наподобява по този начин, като че ли целият свят е срещу тях. Единствената страна, която намерено се разгласи за Кюрдистан, е Израел. Има белези на държание най-много от страна на великите сили, които ни карат да се замислим, че може би не всичко е това, което наподобява. В Съвета на сигурност не беше гласувана резолюция, която има статута на интернационално право, даже не беше гласувана декларация, а медийно известие – нещо, което явно демонстрира, че не е толкоз остра позицията на Съвета за сигурност. На територията на Кюрдистан доста от дълго време работят огромни интернационалните компании. Миналата седмица беше подписан меморандум за съгласие сред държавното управление на Кюрдистан и съветската страна за изграждане на газопровод, който надвишава 1 милиард $, тъй че напъните на районните страни, най-много на Турция, да бойкотират кюрдската стопанска система, може би ще има доста мощен отпор. 

Кюрдската страна или кюрдският опит за съставяне на страна се опита да бъде контрапункт на ИДИЛ, добави още проф. Чуков:

Барзани сподели през вчерашния ден на конференция, че бъдещият статут на Кюрдистан ще бъде федерация – нещо, което действително се ползва в Сирия, в териториите, които са под надзор на Сирийските демократични сили.

Цялото изявление с проф. Владимир Чуков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР