Това е глобално явление, се казва в оценката. Нашата информация

...
Това е глобално явление, се казва в оценката. Нашата информация
Коментари Харесай

САЩ: Русия използва шпиони и пропаганда, за да се меси в изборите...

" Това е световно събитие ", се споделя в оценката. " Нашата информация демонстрира, че висши съветски държавни чиновници, в това число Кремъл, виждат стойност в този тип интервенции за въздействие и ги възприемат като ефикасни ", съобщи " Ройтерс ". 

Високопоставен чиновник на Държавния департамент, който осведоми репортерите при изискване на анонимност, съобщи, че Русия е била насърчена да ускори интервенциите си за въздействие върху изборите от триумфа си в усилването на дезинформацията за изборите в Съединени американски щати през 2020 година и пандемията COVID-19.

" Успехът ражда още повече и ние несъмнено виждаме изборите в Съединени американски щати като катализатор ", сподели служителят.

Руското посолство не е дало отговор незабавно на молбата за коментар. Публикуването на оценката идва на фона на сериозното напрежение сред Съединените щати и Русия по отношение на войната на Москва против Украйна и редица други въпроси.

 

Оценката е изпратена в депеша на Държавния департамент от сряда до повече от 100 американски посолства в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка за разпространяване до приемащите ги държавни управления, сподели той.

 

Вашингтон е уведомил частно държавните управления на страните получателки и е споделил оценката, " с цел да изпревари изборите, които предстоят през идната година ", сподели служителят.

 

Докладът съставлява най-новият ход на Вашингтон за битка с напъните на Москва да " посее неустойчивост " в демократичните страни, като показва изборите като " нефункционални, а държавните управления, които ги организират, като нелегитимни ".

Вашингтон " признава личната си накърнимост към тази опасност ", се споделя в отчета, като се отбелязва, че американските разследващи организации са открили, че " съветски участници популяризират и усилват информация, с цел да подкопаят публичното доверие в изборите в Съединени американски щати през 2020 година ".

 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, демократ, през 2020 година победи своя предходник републиканец Доналд Тръмп, който отхвърля да одобри резултатите, като лъжливо твърди, че е изгубил заради машинация.

 

Съгласуваните съветски интервенции сред 2020 и 2022 година са имали за цел да " подкопаят публичното доверие в минимум 11 избори в девет демократични страни, в това число в Съединени американски щати ", се споделя в отчета, като се прибавя, че 17 други са били обект на " по-слабо изразени " старания.

 

В отчета не се показва нито една от другите страни.

 

Русия " употребява както очевидни, по този начин и скрити механизми, в това число мрежи за въздействие и пълномощни лица, ръководени " от съветските шпионски служби, се споделя в отчета.

 

Като образец се показва, че съветската работа за сигурност ФСБ скрито е работила за заплашване на изборни чиновници, образуване на митинги в изборния ден и " саботиране на гласуването в чужбина " в неназован европейски район.

Русия също по този начин е употребила платформи за обществени медии и " прокси уеб страници ", с цел да посее подозрения по отношение на честността на изборите, се споделя в отчета.

В отчета се предлага страните да работят за намаляване на съветската интервенция в изборите посредством наказания, продан на информация, експулсиране на съветски шпиони и забрани за пътешестване.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР