Това е геноцид, сега ще има вълна от съдебни дела

...
Това е геноцид, сега ще има вълна от съдебни дела
Коментари Харесай

Адв. Василев: Акцията срещу кабелните оператори е геноцид над населението

„ Това е геноцид, в този момент ще има вълна от правосъдни каузи в Страсбург. Лично ще желая оставката на Ивайло Спиридонов, шефът на ГДБОП. Глупостта не може да бъде прощавана “.

Това съобщи в коментар за БГНЕС юрист Емил Василев във връзка със профилираната полицейска интервенция против кабелни оператори в Югозападна България. Адвокат Василев е юридически съветник на двете най-големи браншови организации в България – Клуб 2000 – Национално съдружие на дребните и междинни кабелни оператори (НСМСКО) и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.

„ На цяла Югозападна България е нанесен извънредно тежък удар. В момента там е разгром, вследствие на непозволените дейности на прокуратурата и ГДБОП. Така са осъществени изземванията на техника от кабелните оператори през вчерашния ден, че тяхната активност е била тотално прекратена “, счита юристът. Той даде съответен образец с един от операторите – „ Кабел Сат-Запад “. “Той има контракти за разпространяване на 280 телевизионни стратегии със съответните малките екрани, снабдители на наличие. Срещу него е подадена тъжба за 10 телевизионни стратегии. Отнети са обаче приемниците за всички 280. Тук не се прави действително следствие, а разпродажба на българския бизнес. Ритуално ликвидиране на кабелния оператор – това се прави “, акцентира юрист Василев.

Според него, поради обиските, с изключение на на телевизия, на някои места е била прекратена и доставката на интернет. „ Днес банките имат усложнение с транзакции в този район. Няма интернет в лечебните заведения. Спрени са някои планови интервенции. Училища, детски градини, хотели – цялостен разгром в Югозападна България върху целия бизнес. Служителите на телевизия „ Рила “ в Дупница през вчерашния ден не са били позволени до студията и тя е прекратила активността си, а те имат излъчвания, в това число локални нови. Тоест, тук имаме удар и по свободата на словото. „ Най-важното в тази история е, че са ударени правата на жителите. Кой си ти да спреш на 25-хиляден град, какъвто е Гоце Делчев, малкия екран и интернета, с цел да обслужиш ползите на притежателя на футболния клуб Лудогорец? “, счита той.

Днес от прокуратурата оповестиха, че 5 кабелни оператора в разнообразни градове на страната са разпространявали незаконно общо 60 телевизионни стратегии. При акциите в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград са открити и 70 000 консуматори в „ сивия “ бранш, посредством които кабелните оператори са укривали и налози. В работата са се присъединили общо 8 екипа, в които присъединяване са взели чиновници на ГДБОП, Европол, Национална агенция за приходите и Комисията за контролиране на известията. Според събраната информация единствено за последните два месеца, поради разпространяването на телевизионни стратегии без уредени авторски права, на три български малките екрани – bTV, Нова телевизия и HBO, са им нанесени вреди в размер на към 10 млн. лева единствено за два месеца.

Ръководителят на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП Явор Колев пък акцентира, че интервенцията продължава.

Със своя позиция излязоха и от Сдружението на кабелните оператори „ Клуб 2000 “. „ Репресиите против кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 година след „ ювелирна “ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, в това число от кого е поръчана, беше конфискувана цялата техника на наши членове и сътрудници в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки обитаеми места, където се разпространяваха стотици стратегии под претекст, че има неуредени авторски права единствено за 1-2 от тях “, пишат те в писмо до медиите.

Според кабелните оператори с акцията се преследват „ корпоративни ползи на организации “, които целят „ очистване на съперници и почистване на пазари “, както и че огромният пострадал от всички това са елементарните жители, които са клиенти.

„ Ювелирната “ акция има и още една тежка последица – прекратена бе активността на локалните малките екрани „ Рила “, „ Канал 0 “ и „ Източни Родопи ТВ, която излъчва за районите на Кюстендил и Дупница, а публицистите не са били позволени до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И след това се питаме за какво България трайно се е ориентирала към последните места по независимост на словото в света, надалеч зад множеството африкански страни, което позор за страна – членка на Европейски Съюз “, се споделя още в позицията им. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР