„Това е фалшива новина и не всичко, което се пише

...
„Това е фалшива новина и не всичко, което се пише
Коментари Харесай

Българи в Босилеград: Ограда по границата е fake news

„ Това е подправена вест и не всичко, което се написа по уеб страниците, е обикновено ", по този начин шефът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов разяснява в предаването „ Преди всички " информацията, че Сърбия готви ограда по границата с България. В изявления в сръбски медии се твърдеше, че Сърбия може да построи ограда по границата с България, с цел да предотврати разпространяването на Covid-19, както и противозаконното прекосяване на граничната вадичка. Това провокира неразбиране и ужас измежду сънародниците ни в Босилеградско, както и оттук границата - в Кюстендилско.
Информацията беше отречена публично от Министерството на външните работи и от Белград. Сръбският дипломат у нас Желко Йович е декларирал, че държавното управление му не е взимало решение за ограда по границата с България. Нашият дипломат Радко Влайков е разговарял с Милош Попович, шеф на кабинета на сръбския министър председател. Попович също е удостоверил, че сходно решение за България няма и ще бъдем известени авансово, в случай че се разисква в бъдеще.

" Границата на България със Сърбия се охранява извънредно прецизно ", защото е външна за Европейски Съюз, твърдят от Министерство на външните работи. И още: „ За първата половина на годината на излаз на „ зелена " граница със Сърбия от българските управляващи са арестувани 211 противозаконни мигранти. "

Дипломатите ни прецизират, че по време на изключителното състояние в Сърбия е призната разпоредба с ограничения против Covid, съгласно която се е допускало краткотрайното изземване на правото за прилагане на поземлени парцели по границите и със Северна Македония, и с България. Наредбата обаче не е в действие от 6 май, а мярката с парцелите била приложена единствено по сръбско-македонската граница.

„ Всеки пояснява законите както и да е. Има един режим на Калотина, един на hраничен контролно-пропускателен пункт Олтоманци, през вчерашния ден са върнали двама студенти на границата на Рибарци - PCR- проби и това е, от българска страна са ги върнали. А PCR посмъртно не можеш да го извадиш в Сърбия. И такава ограда какво ще спре? Не единствено, кой върви през днешния ден по зелената граница, значи ние се връщаме в Средновековието... ", разясняват възрастни хора от Босилеград.

„ Нашите хора са изплашени, толкоз са асимилирани, те не смеят да се обадят. То е ненормално, в случай че има такова нещо замислено... Нали си спомняте, че имаше телени огради през 90-те... "

Според Севдалин Атанасов от Кюстендилско тези огради са „ простотия ". „ Covid 19 по какъв начин ще го предпазим да не навлиза с ограда ", пита той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР