Това е една важна дата, тъй като днес сме в

...
Това е една важна дата, тъй като днес сме в
Коментари Харесай

Роси МакКий: Темата за спасяването на българските евреи става все по-актуална

Това е една значима дата, защото през днешния ден сме в навечерието на 10 март, когато ще отбележим 81 години от спасяването на българските евреи. Почитаме паметта на починалите по време на Холокоста и си припомняме саможертвата, която българският народ, българската общност, политици и Църквата направиха, с цел да може да спасят живота на 50 хиляди български евреи.


Това сподели в изявление за БГНЕС Роси МакКий, създател на Асоциацията “Българи в чужбина 681 ”.


Тя участва на формалната гала в столичното 134-о Средно учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ – ORT School, на която бе отдадена респект към паметта на почтените жертви на Холокоста и бе маркирана 81-годишнината от спасяването на българските евреи.


С Роси МакКий беседваме за човечността, за това какъв брой е значимо да помним историята, както и за един от плановете, върху които работи.


„ Аз работя дружно с екип по реализацията на една българо-американска продукция – документален филм, с който ние да заявим и още веднъж да повдигнем тематиката за хуманността, за човечността, която от ден на ден става настояща в наши дни и излиза на дневен проект по отношение на разразяващите се събития в района “, описа тя.


Роси МакКий акцентира, че в миг, в който светът се разяжда от възходяща вълна на антисемитизъм, на ненавист и разделяне сред хората, тематиката за толерантността, за хуманността, за човечността, за разбирането, за спорове, които могат да се разрешат посредством други средства, а не посредством военна ескалация, назрява от ден на ден и повече.


„ Точно поради това тематиката за спасяването на българските евреи и разгласяването ѝ в интернационалната общественост става все по-актуална “, означи тя.

Бизнесдамата изясни, че преди към половин година стартира работа с интернационален екип по документалния филм, като възнамеряват той да се осъществя в идната година. „ Надяваме се, че скоро ще можем да обявим малко повече и за него “, сподели тя.

Роси МакКий оправи обръщение към хората: „ Бъдете човечни. Разчитайте на своята гражданска будна съвест. Недейте да се подвеждате по послания, които са в спор с човечността и бъдете правилни на себе си, тъй като единствено по този начин ние можем да продължим напред като хора и да се надигнем против несправедливостите в обществото. “ / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР