Това е една сърцераздирателна любовна история, но в същото време

...
Това е една сърцераздирателна любовна история, но в същото време
Коментари Харесай

Делфин се самоуби заради съкрушителна раздяла

Това е една сърцераздирателна любовна история, само че в това време невероятна, тъй като се споделя за невъзможна обич - сред човек и... делфин, споделя " Сън ".

Делфинът Питър се влюбил в красива жена. Но когато двамата се разделили, той бил толкоз сломен, че лишил живота си. Шестгодишният делфин изпитвал мощни усеща и обвързаност към 23-годишната асистент-изследователка Маргарет Хау по време на диво десетседмично премеждие през 60-те години. Но когато събитията ги разделили, Питър останал с разрушено сърце. Той отказал да диша, потопен на дъното на басейна си и починал - случай, за който се твърди, че е акт на „ самоубийство “.

Маргарет и Питър за първи път се срещнали в чудноват финансиран от НАСА опит, предопределен да научи делфините да схващат и евентуално даже да имитират човешката тирада. Целта на теста била още по-странна - отдавнашната цел да се разбере по какъв начин хората могат да приказват с извънземни. И може би още по-странно било всеобщото начинание за основаването на „ Къщата на делфините “ - голям комплекс, запълнен с вода, където Маргарет и Питър трябвало да живеят дружно в продължение на 10 седмици. Маргарет прекарвала цялото си време във водоема с Питър. Двойката трябвало да живее, да спи, да се мие, да яде и да играе дружно, до момента в който се опитвали да научат делфина - едно от най-интелигентните животни на планетата - по какъв начин да приказва.

Д-р Джон Си Лили от лабораторията Dolphin Point на остров Сейнт Томас на Карибите следил опита и предвиждал, че делфинът ще може да имитира човешката тирада „ в границите на десетилетие или две “. Между делфина и неговия човек-водач обаче нещата станали доста по-дълбоки, в сравнение с някой би могъл да планува. Собственият му ветеринар разказва Питър като „ бясно влюбен “ в Маргарет. Въпреки че пробата бил несполучлив, той дал визия за мощните страсти на животните. Маргарет забелязала към четвъртата седмица от опита, че Питър почнал да се възбужда полово от нея и флиртувал - гризкал я леко и се търкал в краката ѝ. Маргарет разказва прекарването като „ чувствено “. Тя признава, че е основала дълбока прочувствена връзка с Питър. „ Тази връзка, да сте дружно, се трансформира в същинско наслаждение, да желаете да бъдете дружно и да си липсвате “, споделя тя в документален филм на Би Би Си през 2014 година

Питър обаче бил изцяло захласнат от Маргарет - той ревнувал, в случай че тя приказва с други хора и даже изгубил интерес към други два женски делфина. Той заспивал тъкмо до окаченото ѝ легло, двамата гледали телевизия и даже почнал да издава някои човешки звуци, по-специално думата „ топка “. Въпреки че връзката им ставала все по-дълбока и се открила работеща връзка сред човек и делфин, финансирането на опита се изчерпва и " Къщата на делфините " трябвало да се закрие.

Питър бил изпратен надалеч от Маргарет - откаран на 1000 благи в друга доста по-малка лаборатория на доктор Лили във Флорида. В рамките на седмици на пръв взор разрушения делфин починал при явен акт на самоубийство, защото бил надалеч от своята обичана. Ветеринарният доктор на лабораторията, Анди Уилямсън, даже приписва гибелта му от разрушено сърце, откакто е бил откъснат от Маргарет. Рик О’Бари, от организацията за отбрана на животните The Dolphin Project, също поддържа описанието на гибелта на Питър като „ самоубийство “.

Учените са разграничени по въпроса дали делфините имат умствената дарба да си причинят „ самоубийство “ в човешкия смисъл на думата. Известно е обаче, че страдащите животни имат податливост към саморазрушително държание, което може да се окаже съдбовно - като случая с кита Хуго, който забивал главата си в резервоара толкоз постоянно, че развил мозъчна аневризма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР