Това е един странен и доста нелеп инцидент, но при

...
Това е един странен и доста нелеп инцидент, но при
Коментари Харесай

Нужно е незабавно и безусловно извинение: Ангел Найденов пред Dir.bg за гафа с войниците

Това е един чудноват и много безразсъден случай, само че при всички случаи и абсурден. Това разяснява пред Dir.bg някогашният министър на защитата Ангел Найденов във връзка на нахлуването на въоръжени американски бойци в завод с ориентирани към служащите оръжия по време на обучение. Цеха го дели една ограда от полигона край Чешнегирово.

 Американски бойци нападнаха индустриален завод край Пловдив (видео) Виж още

" Най-малкото, което би трябвало да се случи, като първа крачка, е неотложно и абсолютно опрощение от страна и на американските участници в учението и от командването и от страна на Министерство на защитата. Иска ми се да отдам този случай на някаква неправилност и на комплициране при осъществяване на тази част от учението. Но, несъмнено, в този смисъл би трябвало да бъдат изчакани резултатите от Министерство на защитата и най-много инспекцията от предохранителните ограничения, които е трябвало да бъдат подхванати - става дума за отцепването на самия регион на учението при което да не бъде позволен конфликт с цивилен обекти, съобщи Найденов.

Относно това, че повече от две седмици след случая информация за него излезе от пострадалите хора, а не от Министерство на защитата, Найденов съобщи:

" Министерство на защитата макар присъщата му поверителност и конфиденциалност на информацията е измежду институциите, които не прикриват информацията или най-малко ми се ще да мисля, че е по този начин. Така че не мисля, че умишлено са прикрили информацията. Разбира се инспекцията ще даде повече резултати като основа за мнения, само че да приемем, че не са били известени за този случай най-малко до излизането на записите ", сподели пред Dir.bg Найденов.

Той добави, че учението, е " доколкото разбрах, тристранно присъединяване на военнослужещи от Съединени американски щати, Италия и България. Но не изисквам за меродавност. Смятам, че без значение от директните участници в случая това би било информация, която ще получи и гласност и ще бъде коментирано. Един от резултатите на тази инспекция от страна на министерството би трябвало да откри кои са директните участници в случая, дали са единствено американски военнослужещи, дали въобще са американски военнослужещи. Това би трябвало да бъде предстоящо от инспекцията на Министерство на защитата ", сподели Найденов.

Припомняме, че сега тече инспекция на Министерството на защитата. Собственикът и служащите в предприятието се канят да съдят всички виновни за излязлото отвън рамките си обучение.

От военното министерство настояват, че при тях досега не е получаван формален сигнал за подобен проблем. От Американското посолство в София оповестиха, че ще спомагат изцяло при следствието на случая. Те подчертаха, че че едвам в този момент научават за случая.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР