Това е един проблем за нас, който е на повече

...
Това е един проблем за нас, който е на повече
Коментари Харесай

Пламен Юруков: Проблемът със Скопие не идва от хората там, а от Сърбия

" Това е един проблем за нас, който е на повече от 100 години. След Първата международна война тази област е под сръбско въздействие. Само след Втората международна война това е 4-то потомство, което израства в сходна среда. Средата е такава, че те всички станаха част от Югославия. След ВСВ до 90-те години имаха по-интересен и удобен живот. Имаха правото да пътуват по целия свят, до момента в който България си беше задръстена комунистическа страна ", съобщи политикът Пламен Юруков пред " Денят ON AIR ".

Общественикът акцентира, че ползите на Съветския съюз преди и тези на Русия сега, са точно такива - да имат по-малки сътрудници, които да управляват по-лесно.

" Основният проблем с РСМ не идва от хората, които живеят там. Идва от тези, които желаят да имат въздействие. Това са отново нашите съседи и другари от Сърбия ", добави още той.

Юруков разяснява и това, че самата писменост на Северна Македония е сърбизирана, защото са добавени неестествени знаци на сръбската писменост.

Относно ролята на българската страна и на политическия хайлайф, общественикът сподели, че е имало някаква битка до ВСВ, а след нея " гениите, ръководещи от Българска комунистическа партия, изпълняваха покорно това, което им наредят от Съветския съюз ".

" От 30 години нищо не се прави. Спекулират някакви организации, че са го приели като идея. България не направи нищо. Тук не приказвам единствено за Северна Македония, само че и за Сърбия. Ако искаш хората да те почитат и да бъдат с теб, би трябвало да показваш какво си постигнал ", уточни още Юруков за Bulgaria ON AIR.

Общественикът акцентира, че ние не сме срещнали никого с нашето културно-историческо завещание.

" За всички отвън България ние сме една незабелязана земя ", посочи той и добави, че никой не е задължен самичък да пристигна да се рови в нашата история.

" Темата за езика е по-сложна. Ние в Европа имаме страни и области, които приказват един и същи език със прилежащи страни. Между обособените провинции на Германия може би разликата в немския е по-голяма в сравнение с сред нашия език и това, което приказват нашите съседи в Северна Македония ", изясни общественикът.

По думите му казусът на Северна Македония е, че там се организира политика на идентичността, която е обвързвана с езика и историята.

" Самата политика носи в себе си избрани операции, които дават отговор на съответните ползи на това, което те вършат. Ние не би трябвало да допуснем сходно нещо да се случи в Европейски Съюз и би трябвало да го разясним на всички наши сътрудници ", безапелационен е Юруков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР