Това е един от най-трудните разговори, които можем да водим

...
Това е един от най-трудните разговори, които можем да водим
Коментари Харесай

Какво да направим когато е време мама, тате, баба и дядо да спрат да шофират

Това е един от най-трудните диалози, които можем да водим с родител или баба и дядо, когато техните шофьорски умения са намалели до точката, в която знаете, че те съставляват риск за себе си или за другите. Когато се сблъскат с казуса, някои възрастни хора предават ключовете непринудено, някои не го вършат. Те може да нямат съзнание или отхвърлят своя физически крах, продължавайки да упорстват, че се оправят добре. И въпреки всичко знаците за проблем са налице - те пропущат знаци за прекъсване, блъскат калници, удрят се в стените на гаража, губят се по познати им пътища или смесват педалите за газ и спирачка. Ако това продължи, някой може да пострада...

Автомобилите са свободата - евентуалната загуба на това е разбираемо страшна. Дядо, да вземем за пример, настойчиво отхвърляше да даде ключовете си, когато го помолиха до момента в който един ден не ги съобщи с подготвеност и безмълвно - нещо се е случило на автомагистралата, което го е уплашило, само че не споделя какво. Въпреки това, даже и без ключовете, той се успокояваше, че колата беше паркирана извън. Беше знак на свободата, който просто седеше там...

На какъв брой години си прекомерно остарял за шофиране? Средната възраст на хората, които се отхвърлят от шофирането, е 75, само че това сигурно е движеща се граница, защото вълната на Baby Boomer остарява в по-добро здраве и 75 стават „ новите " 55 или 65. Всички познаваме хора, които карат безвредно след 75. Увреждането на зрението може да е нещото, което е най-големият риск възрастните да изгубят книжката си.

В по-голямата си част по-възрастните водачи са по-безопасни водачи, като внимават зад кормилото и разчитат на десетилетия опит. Те носят защитните си колани, не карат с висока скорост и се приспособяват към изменящия се набор от умения, като заобикалят огромни автомагистрали и не карат през нощта. Въпреки това е добра концепция възрастните хора да получат оценка за шофиране в преклонна възраст и да освежат уменията си като вземат опреснителни курсове за водачи, предлагани от автошколи във вашия регион. В сериозните страни, само че не и у нас посещаването на тези курсове може също да квалифицира възрастни хора за отстъпка за застраховка.

Компания, наречена Driver Cognitive Assessment Center, предлага оценки на по-възрастните водачи по следните тревожни признаци: шофиране прекомерно постепенно или прекомерно бързо, вдлъбнатини и ожулвания по колата, огради, гаражни порти, бордюри, секване през маркировки на платно или в други ленти, непознаване на други транспортни средства или неточности, занемаряване на пътни знаци и сигнали, изгубване или комплициране на познати места, компликация при намирането на паркираното транспортно средство, възприятие на стеснение, раздразнителност, яд или боязън по време на шофиране, комплициране на педалите на спирачката и газта или късно прекъсване, елементарно разпръскване или затруднено съсредоточаване по време на шофиране, компликация при преценката на празнините в трафика, подаване на клаксони от други водачи, другари или родственици, които не желаят да се возят като пасажер.

В Съединени американски щати да вземем за пример няколко щата изискват възобновяване на лицензи и проби на зрението на по-кратки шпации с напредването на възрастта, само че единствено два щата - Илинойс и Ню Хемпшир, изискват всички притежатели на подновяващи се лицензи на възраст 75 и повече години да преминат наново пътен изпит.

И по този начин, какво да вършиме, когато възраста на родственик и качествата му за каране постановат да се направи нещо? Ако към този момент не би трябвало да кара, верният метод може да се разграничава според от това какво смятате, че ще бъде най-ефективно - свикайте фамилна среща да обсъдите казуса. Уверете ги, че въпреки всичко ще могат да вървят на разнообразни места, обяснете им за други форми на превоз във вашата общественост, помогнете им да тестват вариантите. Ако някой от фамилията има средствата да ги закарва тук-там при поискване, още по-добре. Накарайте лекаря на възрастния ви да реши. Възрастните хора се доверяват на своите лекари.

По отношение на възрастните хора с Алцхаймер или други форми на деменция, изследване на здравно списание откри, че 6 от 10 възрастни хора с когнитивни увреждания не престават да карат. За да попречите на родственик с деменция да кара, постоянно се допуска, че можете всъщност да го подмамите, разсеете или разубедите от тематиката като скриете колата или кажете, че колата няма да възпламени, че родственик би трябвало да я вземе назаем или че ключовете са изгубени и така нататък

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР