Това е един от дните в годината, в който всички

...
Това е един от дните в годината, в който всички
Коментари Харесай

Министър Сашо Пенов: 15 септември обединява българските граждани

Това е един от дните в годината, в който всички сме в превъзбудено положение в очакване на положително. Усещам по какъв начин тази дата – 15 септември, се е трансформирала в израз на заедността в българското общество.

Това сподели служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов в „ Денят стартира ” по Българска национална телевизия.

„ Още през август обсъждахме с министъра на опазването на здравето обстановката в страната. Желанието ни е тази година да е присъствено. Вече минаха две години, в които се постановяваше образование в електронна среда. Имам чувството, че цялото общество желае да се направи всичко допустимо тази година да доминира и трайно да участва присъственото образование. Нека да имаме шанса и опцията това предпочитание да се осъществя ”, сподели той.

Във връзка с ограниченията, които бяха оповестени, Пенов показа, че експертизата на здравното министерство е такава, че става въпрос за превантивни ограничения – да се отварят прозорците, да се съблюдава хигиена, дистанцията, доколкото е допустима.

Пенов гледа на онлайн образованието оптимистично: „ Смятам, че ние би трябвало да използваме положителното от това, което се случи по време на Ковид обстановката. Можем да извлечем много изгоди от образованието в електронна среда. В момента се създават електронни системи, които подкрепят образованието. Трябва да се откри оня баланс, при който е водещо присъственото образование, а електронните форми да надграждат образованието. ”

Служебният министър показа и за нововъведенията в министерството: „ Преди няколко седмици в МОН бе демонстрирана една нова платформа – „ Дигитална раница ”, даваща опция за безвъзмезден достъп до образователни материали, а и учителите могат да показват уроци и задачи в тази среда, дава опция за надзор на знанията на учениците и достъп на родителите да наблюдават това. Това е иновация, даваща опция на избор къде наличието на образователния материал е по-добро. ”

По мотив новите електронни дневници, министърът показа, че всички са обединени, че националната електронна система е нужна и тя има доста значими задания от позиция на информацията, която се събира от нея за положението на образователния развой. „ Като всяка система, и тя изпитва усложнения във действието й. Преди няколко дни сривът се дължи на претоварването, само че това е допустимо да се случи във всички такива среди. Като всяка система, и тя предстои на надграждане ”, добави още той.

На въпрос за обезпечаването на доставки на газ за учебните заведения, той показа: „ Това е въпрос, който е обвързван с цялостната икономическа обстановка у нас. Направихме разбор и сме събрали информацията кои учебни заведения с какво гориво се отопляват. Проучваме какви са нужните ограничения, които са нужни за присъственото образование. Когато се изработят бюджетите, ще се преценят какви ограничения ще се взимат. Нека стигнем до действителни обстановки и тогава ще се преценя какви са опциите за обезпечаване на средства за посрещане на тези потребности. ”

Пенов разяснява и процедурата за избор на шефове. „ Аз заварих процедура, при която бяха оповестени над 400 състезания за шефове. Очаквах като правист, че е допустимо някои от участниците да отбрани своите права и законни ползи пред българския съд ”, сподели той и добави, че ще има опция за преценка на наличието на наредбата, сходството ѝ със закона и едвам тогава, когато има подобен акт, ще се премине към провеждането на състезанията по тази разпоредба.

По мотив опростяването на образователните стратегии, министърът съобщи: „ Ако приказваме за образователните стратегии като наличие, сега тече процедура за разискване на нужните промени в някои от тях. Ще се реши кои промени са целесъобразни. Що се отнася до държавните зрелостни изпити – те остават същите. ”

За старта на образователната година в наводнените карловски села, Пенов показа, че са свършени част от дейностите, конкретизирани са транспортните схеми и образователната година ще стартира. Той благодари на учителите, сътрудниците и родителите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР