Това е един интересен начин за бързо кисело зеле за

...
Това е един интересен начин за бързо кисело зеле за
Коментари Харесай

КИСЕЛО ЗЕЛЕ, ГОТОВО САМО ЗА 2 СЕДМИЦИ: Още не сте опитвали тази чудотворна рецепта

Това е един забавен метод за бързо кисело зеле за сарми. За една седмица към този момент е ферментирало и става за салата, а за две седмици листата са тънко омекнали за навиване на сарми.

Тази рецепта се предлага за малко количество, 3-4 глави зеле, тъй че в случай че имате потребност от това количество домашно кисело зеле за малко време, да вземем за пример за някой празник – това е точната рецепта за вас.

Бързо кисело зеле

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

5-6 кг (3-4 глави) зеле

1 шепа жълто тънко смляно царевично брашно

1 филия самун и сол (посочена е в рецептата)

ОСВЕН ТОВА: 

1 малък бидон или кофа с похлупак

1 пластмасов тласкач (решетка или подобен)

1 по-малък съд или кутия от 1-2 литра

ПРОЦЕДУРА:

За бързо мариноване на зелето е значимо да го държите в кухнята или трапезарията (на топло) и по тази причина е значимо да имате някаква кофа или малко бидонче с добър похлупак (уплътняващ добре).

По този метод зелето шупва бързо, а единствено след няколко дни стартира да се усеща миризмата, тъй че е значимо да имате положително покритие, което да не разрешава на непотребната миризма да излезе.

Почистете зелето от външните листа, отстранете частите, които имат петна или нечистотия, след което леко издълбайте „ кочана “ – корена (твърдата централна част).

 зеле със сол

Наредете го в бидона, колкото побере, а останалото нарежете на половинки и четвъртинки и ги напъхайте сред главите (това ще ви е за салата или яхния).

Поръсете шепа тънко надробен царевичен грис и прибавете филия самун. Никога не измервам солта съгласно количеството на зелето, а съгласно солеността на саламурата. Зелето би трябвало да се осолява, с цел да не се скапе.

 зеле в бидон

На един литър вода поставям сред 25 и 30 г ситна морска сол. Опитайте с пръст, не би трябвало да е доста солено, само че не и доста безсолно, тъй като от това ще зависи и солеността на зелето ви, тъй че преценете сами. Не желаеме да е доста солено.

Измервам 27 г сол в кана и прибавям 1 л вода, разбърниквам добре да се разтвори и обливам зелето. Така върша, до момента в който бидончето (кофата) се изпълни до горе.

ПОНЯКОГА СЛАГАМ МАЛКО ПО-ТОПЛА ВОДА ОТ БОЙЛЕРА, НО НИКОГА ГОРЕЩА ВОДА!

Когато съдът се изпълни, поставям пластмасова решетка, а над нея пластмасова кутия, прилепям всичко дружно, тъй че кутията да се изпълни с вода и с тежестта си да натиска зелето, което би трябвало да е изцяло потопено в саламурата. Притискам още с капака.

На идващия ден вадя това парче самун и прибавям още подсолена вода, колкото е належащо (за да покрие зелето). Не разтварям бидона всеки ден, само че го разтварям постоянно. Тъй като не е студено, от всяка страна, докъдето може да доближи ръката ми, го бутам леко и разбърниквам, с цел да обърне саламурата.

По този метод зелето стартира да ферментира след няколко дни. Зелето става за салата след 10 дни, а за сарми след 2 седмици.

Парчето самун, което слагаме, не е желателно да се поставя в огромно буре с доста зеле, тъй като след месец-два саламурата стартира да потъмнява и придобива леко необикновена миризма. Но за такова малко количество, употребявано в границите на три седмици, е изцяло задоволително.

Относно сорта зеле, би трябвало да употребявате вид, който може да се маринова (не всички стават). Ако сортът е добър, зелето ми в никакъв случай не се скапва (дори и на стайна температура в кухнята), а в случай че не е добър, ще се скапе измежду зима и то на терасата.

За зелето не е нужно всичко да е стерилно, употребява се елементарна чешмяна вода, тъй че считам, че на никое място не можем да сбъркаме, с изключение на в избора на вид. Ако имате опит с съответен вид, не се колебайте да извършите предложение в мненията.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР