Това е един експеримент, за който все още нямаме научни

...
Това е един експеримент, за който все още нямаме научни
Коментари Харесай

Проф. Мариана Мурджева за смесването на ваксини: Това е един експеримент

Това е един опит, за който към момента нямаме научни доказателства. Така проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на Медицинския универститет в Пловдив, разяснява предлагането на здравните управляващи у нас хората, които са с първа доза на имунизацията Oxford/AstraZeneca, при предпочитание от тяхна страна, да си слагат втора доза на иРНК ваксина.
В предаването проф. Мурджева сподели, че няма доказателства както във връзка с това по какъв начин работят имунизациите, употребявани по този метод - доза от една ваксина и втора доза от друга ваксина. " Няма научни доказателства, които демонстрират, че смесването на тези ваксини няма да носи изгода. Даже в противен случай - пробни проучвания с мишки в универститета в Оксфорд демонстрират, че когато се ползват две разнообразни ваксини от два разнообразни производителя, тази хетероложна имунизация усилва доста повече Т-клетъчния имунен отговор, в сравнение с, в случай че се ползва единствено една доза от имунизацията ", посочи проф. Мурджева.
Тя съобщи, че Националната здравна работа на Обединеното кралство е стартирала изследване, което цели изпитване на резултата от използването на две разнообразни ваксини. " Това изследване ще наблюдава над 800 доброволци на възраст над 50 години в продължение на 13 месеца. Така че такива изследвания ще има и евентуално те ще излязат в околните няколко месеца, само че още нищо изрично не можем да кажем за кумулативната успеваемост на тези ваксини ", акцентира проф. Мурджева. 
" Тази алтернатива обаче, която се предложи от Министерството на здравеопазването, а точно да се приложи една друга доза от иРНК ваксина, е опция за хората, които са имунизирани с първа доза на AstraZeneca, само че не желаят да получат втора доза заради някакви аргументи. Те могат да се имунизират, само че не по-рано от 12 седмици след първата доза на AstraZeneca, с ваксина на Pfizer. Така имунизацията се смята за приключена ", означи проф. Мурджева. 
Ректорът на Медицински университет-Пловдив е безапелационна, че не е наложително да се слага втора доза на ваксина след преболедуване на лица от в интервала след първата ваксина. " Това е по този начин, тъй като срещата с причинителя на болестта играе ролята на така наречен `бустер имунизация`, т.е. на втора имунизация. Точно тази среща по време на боледуването оказва помощ при построяването на по-напрегнат и дълготраен имунитет. И въпреки всичко предлагаме след шестия месец от преболедуването да се направи проучване за имунния отговор за инспекция на характерната имунна реакция на вируса и да се реши нуждата от втора имунизация - най-вероятно със същата ваксина ", сподели още проф. Мариана Мурджева.

Кога ще реализираме групов имунитет и какви са рекомендациите за хората с първа доза от имунизацията на Оксфордския университет - целия диалог с проф. Мурджева гледайте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР