Това е един доста амбициозен проект. За да се направят

...
Това е един доста амбициозен проект. За да се направят
Коментари Харесай

Искрен Митев: С промените в Конституцията главният прокурор става една административна фигура

„ Това е един много упорит план. За да се създадат промени в Конституцията, те би трябвало да бъдат премислени доста добре. Радвам се, че на този стадий не сме чули рецензия всъщност, а фокус на полемиката се трансформира националният празник. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Искрен Митев по отношение на показания от групировката план за конституционни промени.
Не чух мотив националният празник да не бъде 24 май, а за какво да остане 3 март. Никой не желае да омаловажи 3 март. Идеята е да се откри празник, който да не провокира разединение в обществото.
„ От причините на Корнелия Нинова не чух нищо против 24 май “, уточни Митев.

„ Когато има положителни причини, те ще бъдат чути и това е смисълът на дебата. Заради това е план, само че в случай че някой си мисли, че ще извива ръцете на болшинството, с цел да завоюва съответна дребна борба, това не е добър претекст даже и за Българска социалистическа партия “, разяснява политикът от ПП-ДБ.

„ Ако ни трябват 160 гласа да приемем верните промени в Конституцията по един консенсусен метод, тогава си коства даже да минем по по-бавния път, в сравнение с част от предложенията да станат жертва на съответни политически партии “, сподели още Митев.
Главният прокурор става една административна фигура. Записани са механизми за слагането му под отговорност при нарушавания.
Един от огромните проблеми по места е така наречен феодализация на общините, разяснява Митев.

„ Когато един кмет застане отпред на една община, с всеки един идващ мандат той бетонира своето наличие във властта и става извънредно мъчно за който и да е от локалната общественост да се опита да го провокира на идващите избори “, уточни той.

По думите му с препоръчаните промени се лимитира и намесата на президента в ръководството на страната.

„ В момента президентът има интерес да имаме една дестабилизирана страна , с цел да може той да ръководи едни безконтролни и безотчетни служебни кабинети “, счита Митев.

Промените, препоръчани от ПП-ДБ включват още опцията всеки български жител да е кадърен да сезира Конституционния съд. „ В момента той може да бъде адресиран от доста дребен брой български институции “, означи Митев.

Нашите съперници се опасяват, че ние ще успеем за доста късото време, през което сме в политиката, да създадем една в действителност смислена смяна, която ще бъде трайна “, сподели още политикът от ПП-ДБ.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР