Това е един дълъг процес, който МС днес предприема –

...
Това е един дълъг процес, който МС днес предприема –
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Рибарски: Изграждането на нова ядрена мощност придобива все по-ясна форма

Това е един дълъг развой, който Министерски съвет през днешния ден подхваща – за построяването на нова нуклеарна мощ. Тя придобива все по-ясна форма. Тепърва би трябвало да се подхващат идващите стъпки в решението, да се усили капиталът на нови мощности. Това е развой, който би трябвало да приключим до 2033 година.

Това съобщи депутатът от Политическа партия Радослав Рибарски. По-рано депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев.

Рибарски разяснява, че занапред ще се разиска увеличението на капитала. “Ще се търси и външно финансиране, планът зависи от това по какъв начин ще бъде структурирано финансирането, по какъв начин ще бъде подходено по отношение на инжинеринг и компаниите, които ще извършват плана. Това е от основно значение. Увеличаването на капитала не е от основно значение ”, сподели още депутатът от ПП-ДБ.

Рибарски разяснява, че реакторът AP – 1000 е технология на Уестингхаус. “В решението е вписано обаче, че ще се търсят няколко участника ”, акцентира Радослав Рибарски.

Още вижте във видеото на SafeNews:

По време на дебата

Радослав Рибарски от ПП-ДБ прикани ветото да се прегледа в пленарна зала откакто минат локалните избори.

“Това е забележителна промяна. Очаква се цените да тръгнат надолу. Дълго време се отсрочва законът, би трябвало да бъде признат час по-скоро ”, сподели Рибарски.

Павела Митова от Има Такъв Народ акцентира, че цялостната политика за либерализация на пазара опонира на обществено – икономическата логичност и отбрана на жителите.

“С анулацията на битие на публичния снабдител ще се основат съществени проблеми и всички ние ще бъдем енергийно небогати. Асен Василев ще има много съществени проблеми да изплати обезщетенията заради простата причина, че не може да си събере ДДС-то ”, съобщи Митова.

Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия и народен представител от ГЕРБ, съобщи, че всички е трябвало да реагират още предходната година, когато се е поел задължението към Европейска комисия.

“Ако не приемем този законопроект, значи, че ще рискуваме средствата по ПВУ. И ние имаме терзания само че не считаме, че тези проблеми са непреодолими и имаме време да ги преодолеем. Либерализацията на пазара на едро ще се случи от 1 юли 2024 г, на пазара на дребно ще се случи от 2026г. ”, изясни Делян Добрев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР