Това е четвъртото правителство – второто на ГЕРБ и две

...
Това е четвъртото правителство – второто на ГЕРБ и две
Коментари Харесай

Д-р Емил Кабаиванов: Без мерки тази година фалират 20 болници, догодина още 20

Това е четвъртото държавно управление – второто на ГЕРБ и две служебни, с четирима министри, които ние сигнализираме от първия им ден, откогато са станали министри, че има сериозен проблем в общинското опазване на здравето и в опазването на здравето като цяло, заяви в изявление за предаването " Преди всички " по " Хоризонт " кметът на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов . В качеството си на член на Управителния съвет на Националното сдружението на общините в Република България той изрази вяра, че предложенията на сдружението за общинските лечебни заведения ще бъдат „ чути “ от Министерството на здравеопазването и заявява подготвеност от своя страна и сдружението да разиска ограничения, които ще бъдат препоръчано от министерството.
Кабаиванов обобщи трите съществени казуса през общинското опазване на здравето, на което, разчитат два милиона и половина българи: неактуализирани от 2006 година цени на клинични пътеки, избраните от него като „ убийствени “ стандарти за общинските лечебни заведения, като и концепцията, че общинските лечебни заведения следва да бъдат търговски сдружения и да разчитат на някаква облага.

Господи, то няма опция за финансиране, пък камо ли да приказваме за търговски сдружения. Има доста сбъркани неща. Ако в този момент си разреши страната да нехае във връзка с общинското опазване на здравето и се закрият лечебни заведения, по-късно няма разкриване. Това не е един медицински център да го създадеш за 6 месеца, за една година. Това е болница. Кадри със компетентност разбягат ли се, по-късно и трима министри не мога да ни оказват помощ. Затова ние настояваме и молим в този момент да бъдат взети ограничения. Да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки и то на евтините клинични пътеки, тъй като, разберете, че един български жител лекуван в общинска болница, се лекува по-близо до мястото, където живее, по-удобно за неговите близки и два-три пъти по-евтино за касата и за страната.

Кабаиванов означи, че желаните 30 милиона лева за общинските лечебни заведения съставляват по-малко от 10% от общата задлъжнялост на всички лечебни заведения в България, а с тези пари ще се внесе непоклатимост в общинското опазване на здравето.

Защо не желаят? Аз не мога  да приказвам от името на държавното управление. Явно до момента не са осъзнали сложността на казуса или пък си мислят, че общините имаме някакви кой знае какви запаси да подкрепяме общинските лечебни заведения.

Той предизвести, че, в случай че не се вземат ограничения, тази година ще банкрутират 20 лечебни заведения, а следващата година още 20 и по думите му тогава „ завършваме с общинското опазване на здравето “.

В умозаключение лекар Кабаиванов призна, че няма общинска лечебни заведения, която да не е изправена пред проблеми:

Аз ги деля на три групи. Зле, по-зле и най-зле. Най-зле са тези 15-ина лечебни заведения, които тая година са изправени пред действителен банкрут. Ще ги последват другите. Карловската също има проблеми. Колегите също недоволстват. Аз ще бъдат през днешния ден с тях на обяд, тъй като поддържам техния митинг. Той е обективен. Държавата би трябвало да реши – желае ли да има общинско опазване на здравето, или не. Ако не – да го съобщи ясно. Да не се „ изтрива “ с кметовете и с общините и като не желае, да предложи различен вид на лекуване на два милиона и половина българи. Това е простата истина и не би трябвало да бягаме от нея.

Цялото изявление с кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР