Това е четвъртият текст от поредицата Там, където има само

...
Коментари Харесай

Там, където има само ГЕРБ и ДПС: Ихтиман, мръсна приказка

Това е четвъртият текст от поредицата " Там, където има единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи ". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласоподаване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - рискови стойности, които са сериозна причина за платен или следен избор. Един месец преди идващите парламентарни избори " Капитал " посети няколко сходни обитаеми места, в които няма географско или етническо пояснение за резултатите, и показва своите наблюдения.Първа част можете да прочетете.Втора част можете да прочетете.Третата част можете да прочетете.
" Завивате вляво, минавате гарата и ще я видите, няма по какъв начин да се сбърка ", споделя гражданин на Ихтиман, който насочва екипа на " Капитал " към квартал " Изток ", по-известен като ромската махала. И фактически е мъчно да бъде сгрешен. Само в границите на стотина метра градската част внезапно свършва, колите минават към каручки, коне пасат свободно покрай голямо сметище, до момента в който за декор стои самият квартал.

Да се каже, че квартал " Изгрев " в Ихтиман обича ГЕРБ, би било едва изказване - той го обожава. Повече, в сравнение с който и да било различен квартал в страната. На последните избори в трите секции, в които гласоподават жителите на махалата, обединението ГЕРБ-СДС печели надлежно 85, 89 и 90% от гласовете. Огромната част от тях - с преференции надолу по листите. Ромските секции в Ихтиман попадат с лекост в, за разлика от доста други ромски квартали в страната, където вотът не е толкоз рисков и даже когато е платен, е разпределен.

Само две години по-рано, по време на изборите за европарламент, квартал " Изгрев " обича Движение за права и свободи, само че доста по-слабо. А статистическите данни не са единственото, което допуска пазаруване на гласове.
Фотограф: Йоан Запрянов Местни несгоди
" Това, което си показват хората - че парите се дават надали не пред секцията, е почти по този начин. Най-често се раздават вечерта преди изборите или в самия ден. По 50 лева, само че до крайния адресат стигат 20-30. В ромските махали е по този начин ", споделя неизвестен източник от града пред " Капитал ". " И аз съм помагал на ГЕРБ, няма по какъв начин да си изкривявам душата, само че те те натискат, нямаш избор. Ако имате някаква бегла визия по какъв начин се случваха нещата в България допреди няколко месеца, ще ви е ясно, че не си ли видно там, си зложелател и те унищожават бързо. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР