Това е част от борбата срещу климатичните промени в света

...
Това е част от борбата срещу климатичните промени в света
Коментари Харесай

Учени подготвят най-голямата карта на подземните мрежи от гъби

Това е част от битката против климатичните промени в света
Учени от Съединени американски щати и Европа оповестиха, че работят по най-голямата карта на подземните мрежи от гъби, които съгласно тях са значима, само че подценена до момента част от пъзела за намирането на решения против климатичните промени, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
В съдействие с локални общности по целия свят, учените възнамеряват да съберат 10 000 ДНК проби, с цел да дефинират до каква степен обширните мрежи, създавани от гъби в почвите, се трансформират вследствие на човешката активност и в частност от световното стопляне.
" Гъбите са невидимите инженери на екосистемите и обществеността не обръща изключително внимание на загубата им ", сподели Тоби Киърс, учител по еволюционна биология в Свободния университет в Амстердам и съосновател на неправителственото Дружество за отбрана на подземните мрежи, което е мотор на самодейността.
" Нови проучвания и климатични модели дават неопровержими доказателства, че оцеляването на Земята е обвързвано с подземния свят ", сподели тя.
Експертите са на мнение, че следенето на това по какъв начин мрежите, известни като мицели, са наранени от климатичните промени, е основно за отбраната им и за това, че те ще способстват за личните механизми, посредством които природата отстрани въглеродния двуокис от въздуха.
Гъбите способстват за това с хранителни субстанции, които оказват помощ на растенията да порастват по-бързо или като улавят и задържат въглерода в големите подземни мрежи, които основават.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР